Elektriciteitsmeter: verschillende soorten en hoe te kiezen
Een enkelvoudige, tweevoudige of uitsluitend nachtmeter voor elektriciteit? Op deze pagina vind je alle informatie over de elektriciteitsmeters in België en hoe je een nieuwe meter kunt kiezen.
Welke elektriciteitsmeter kiezen?
In België kennen we drie verschillende elektriciteitsmeters. Om te kiezen welke energiemeter het beste bij jouw huishouden past, zal je vooral rekening moeten houden met het energieverbruik tijdens de dal- en piekuren. De elektriciteitsmeters verschillen namelijk in de manier waarop het verbruik wordt aangerekend, wat kan resulteren in prijsverschillen.
Om te achterhalen wat de beste elektriciteitsmeter voor jouw situatie is, doorloop je de volgende stappen:
- Achterhaal je jaarlijkse elektriciteitsverbruik tijdens de dal- en piekuren.
- Controleer je huidige energiecontract en de facturen van de afgelopen jaren.
- Voer een vergelijking uit op basis van je jaarlijkse verbruik voor de drie soorten elektriciteitsmeters.
- Bij een groot verschil in prijzen, kun je kiezen voor de voordeligste meter.
Persoonlijke vergelijking uitvoeren? Gebruik de energievergelijker van Selectra (by CallMePower) om te achterhalen wat de voordeligste elektriciteitsmeter voor jouw situatie is.
Hoe veranderen van elektriciteitsmeter?
Het is mogelijk om te veranderen van elektriciteitsmeter, maar hier zitten wel kosten aan verbonden. Indien je nog een analoge meter hebt, zal je rekening moeten houden met ongeveer €500 aan kosten. Het indienen van een aanvraag voor een aanpassing aan je elektriciteitsmeter moet via de netbeheerder. Om een digitale meter om te zetten betaal je slechts €10,42 bij Fluvius.
Het veranderen van de meter is mogelijk, maar de kracht van de elektriciteitsmeter blijft altijd hetzelfde.
Is het soort elektriciteitsmeter nog wel belangrijk?
Door de komst van het capaciteitstarief in Vlaanderen wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen de dal- en piekuren voor de nettarieven. Hierdoor is dit gedeelte van de energiefactuur altijd gelijk en kun je minder besparen door in de daluren meer elektriciteit te verbruiken. De energieleveranciers kunnen nog steeds verschillende tarieven aanrekenen tijdens de dal- en piekuren, maar de verschillen nemen wel af. Bovendien kiezen steeds meer leveranciers ervoor om gedurende alle uren dezelfde prijs per kWh aan te rekenen.
Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)
Bel Selectra voor een gratis telefonische vergelijking en advies of vergelijk alle contracten online. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar!
Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)
Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de Selectra energievergelijker.
Enkelvoudige elektriciteitsmeter
De enkelvoudige elektriciteitsmeter heeft, zoals de naam al doet vermoeden, slechts één meter. Dit betekent dat het elektriciteitsverbruik gedurende alle uren wordt aangerekend tegen dezelfde prijs per kWh. Dit type meter kan geen onderscheid maken tussen elektriciteit gebruikt in de dal- of piekuren.
Een enkelvoudige elektriciteitsmeter kan interessant zijn voor huishoudens die vooral tijdens de piekuren een hoog verbruik hebben, doordat het enkelvoudige energietarief doorgaans lager ligt dan het piektarief van een tweevoudige meter. Daarnaast kan een enkelvoudige meter ook interessant zijn voor huishoudens met zonnepanelen.
Tweevoudige elektriciteitsmeter
Een tweevoudige elektriciteitsmeter rekent elektriciteitsverbruik tijdens de piek- en daluren apart van elkaar aan. Op deze manier is het mogelijk om op de energiefactuur een onderscheid te maken tussen de dagdelen waarop de elektriciteit is verbruikt. Doorgaans rekenen de leveranciers tijdens de daluren lagere tarieven aan dan tijdens de piekuren. Hierdoor is het mogelijk om te besparen op je facturen door vooral in de daluren en weekenden meer elektriciteit te verbruiken.
Elektriciteitsmeter uitlezen Weten hoe je je elektriciteitsmeter moet uitlezen? Lees hier meer over op Selectra.
Wanneer geldt het dag- en nachttarief?
Het dag- en nachttarief geldt vandaag de dag enkel op het gedeelte ‘energiekost’ van de energiefactuur. Dit is het gedeelte dat de energieleveranciers voor de elektriciteit vragen. Het kan zijn dat jouw leverancier heeft besloten om gedurende alle uren hetzelfde tarief per kWh aan te rekenen, waardoor het niet mogelijk is om te besparen met het dag- en nachttarief.
Of dit voor- of nadelig is, is afhankelijk van je verbruik. Voer daarom een vergelijking uit op basis van je jaarlijkse elektriciteitsverbruik om de voordeligste leverancier voor jouw situatie te achterhalen.
In de tabel hieronder zijn de algemene uren voor het dag- en nachttarief weergegeven.
Tarief | Dagen | Uren |
---|---|---|
Dagtarief | Maandag - vrijdag | 7:00 - 22:00 uur |
Nachttarief | Maandag - vrijdag | 22:00 - 7:00 uur |
Nachttarief | Vrijdag, zaterdag en zondag | Vr 22:00 - Zo 22:00 uur |
Let op dat er een aantal gemeenten zijn waar het dag- en nachttarief beiden één uur eerder beginnen. Deze uitzonderingen zijn te vinden op de website van Fluvius.
Informatie en advies energie (Gratis dienst)
Bel de energie-experts van Selectra voor gratis advies of vrijblijvende informatie. Wij zijn nu bereikbaar!
Informatie energie België (Gratis dienst)
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 586 07 80.
Uitsluitend nachtmeter elektriciteit
Een uitsluitend nachtmeter voor elektriciteit is altijd gekoppeld aan een andere hoofdmeter (enkel- of tweevoudig) en op een apart elektrisch circuit is aangesloten. Op dit circuit zijn alleen verwarmingsinstallaties (ketel / boiler) aangesloten. Een uitsluitend nachtmeter wordt vooral gebruikt door huishoudens met een accumulatieverwarming.
Hoewel enkele jaren geleden redelijk wat huishoudens een uitsluitend nachtmeter installeerden, is dit type meter tegenwoordig nog maar weinig te vinden. Bovendien is het voordeel van dit type meter een stuk minder groot door de komst van het capaciteitstarief.