Veelgestelde vragen over de digitale meter
De digitale meter registreert jouw energieverbruik en deelt deze gegevens automatisch met de energieleverancier. Ontdek in dit artikel een overzicht van alle informatie met betrekking tot de digitale meter. Zo lees je de voor- en nadelen van digitale meters, hoe de meter werkt en hoe je deze kunt aflezen. Daarnaast worden ook de kosten van een digitale meter behandeld.
Wat is een digitale meter?
Een digitale meter, ook wel aangeduid als een slimme meter, is een geavanceerde elektronische meter die zowel je gas- als elektriciteitsverbruik nauwkeurig bijhoudt. De meters zijn voorzien van moderne communicatietechnologie, waardoor ze ook op afstand kunnen worden uitgelezen door je energieleverancier.
Informatie en advies energie (Gratis dienst)
Bel de energie-experts van Selectra voor gratis advies of vrijblijvende informatie. Wij zijn nu bereikbaar!
Informatie energie België (Gratis dienst)
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 586 07 80.
Hoe werkt een digitale meter?
Terwijl een analoge meter mechanische draaiende schijven gebruikt, maakt een digitale meter gebruik van geavanceerde elektronische componenten en microprocessors om het exacte verbruik van energie te meten. Dankzij deze moderne technologie kan de digitale meter het energieverbruik erg nauwkeurig meten, zelfs tot op het niveau van kilowattuur.
Een digitale meter is voorzien van een digitaal display, dat direct toegang geeft tot de verschillende meterstanden. In de volgende sectie zullen we zowel de voordelen als de nadelen van digitale meters nader bespreken.
Voordelen van een digitale meter
Een digitale meter biedt diverse voordelen, waaronder:
- Meting van het piekverbruik. Een digitale meter is in staat om het piekverbruik nauwkeurig te meten, wat erg handig is in het kader van het capaciteitstarief.
- Communicatiemogelijkheden. De digitale meter geeft automatisch de meterstanden door aan de leverancier. Je hoeft deze dus niet zelf meer jaarlijks op te nemen en door te geven, wat veel tijd kan besparen.
- Automatische storingsdetectie. Digitale meters kunnen helpen bij het detecteren van storingen of problemen in het elektriciteitsnet.
Nadelen van een digitale meter
Er zijn enkele nadelen verbonden aan het gebruik van een digitale meter:
- Privacyoverwegingen. Voor bepaalde personen kunnen zorgen ontstaan over de privacy van hun gegevens, aangezien digitale meters gedetailleerde informatie over het energieverbruik verzamelen en doorsturen.
- Beperkte levensduur. De levensduur van een digitale meter is in principe iets korter dan van een analoge meter. Deze verminderde levensduur kan van invloed zijn op de frequentie van vervanging en het onderhoud op de langere termijn.
Hoe kun je een digitale meter aflezen?
Je kunt de meterstanden aflezen op het digitale display van de energiemeter. De meterstanden verschijnen gedurende enkele seconden in dezelfde volgorde. Je hebt ook de mogelijkheid om op de knop te klikken om tussen verschillende meterstanden te scrollen. Bovenaan het scherm wordt een code weergeven, met daaronder de corresponderende meterstand.
De codes hebben de volgende betekenis:
- De code 1.8.1 laat je energieverbruik overdag zien.
- De code 1.8.2 laat je energieverbruik ´s nachts zien.
Indien je zonnepanelen hebt, kun je ook de opbrengst van de zonnepanelen via de digitale meter aflezen. Hierbij gelden de volgende codes:
- De code 2.8.1 geeft je opbrengst van de zonnepanelen overdag weer.
- De code 2.8.2 geeft je opbrengst van de zonnepanelen in de nacht weer.
Wanneer krijg je een digitale meter?
Tegen het einde van 2024 wordt beoogd dat minstens tachtig procent van de huishoudens in Vlaanderen gebruikmaakt van een digitale meter. Deze implementatie wordt gecoördineerd in samenwerking met netbeheerder Fluvius. Indien jouw huishouden nog niet is uitgerust met een digitale meter, dan zul je automatisch een uitnodiging ontvangen van de netbeheerder.
Om erachter te komen wanneer jij aan de beurt bent voor de installatie van een digitale meter kun je gebruikmaken van de planningschecker van Fluvius. Vul eenvoudigweg de EAN-code van je energiemeter in op de online tool om inzicht te krijgen in het moment waarop de installatie van de digitale meter voor jouw huishouden is geplanned.
Een lagere energiefactuur?
Energie vergelijken doe je met Selectra.
Kun je een digitale meter aanvragen?
Het is niet nodig om te wachten op een notificatie van Fluvius. Als je niet wilt wachten, dan heb je ook de mogelijkheid om zelf een digitale meter aan te vragen bij Fluvius. Je kunt via de website van Fluvius een digitale meter aanvragen. In principe komt na de aanvraag Fluvius binnen negentig dagen de digitale meter bij de plaatsen.
Belangrijk om te beseffen is dat er bij het aanvragen van een versnelde plaatsing van de digitale meter een eenmalige vergoeding verschuldigd is. Het is daarom raadzaam om deze optie zorgvuldig te overwegen voordat je besluit de aanvraag te voltooien.
Kun je een digitale meter weigeren?
Het is niet toegestaan om een digitale meter te weigeren. In heel Europa is de plaatsing van een digitale meter verplicht, en sinds 1 juli 2019 installeert netbeheerder Fluvius enkel nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas. Indien je de installatie weigert, loop je het risico dat Fluvius een juridische procedure opstart, waardoor je uiteindelijk significante extra kosten aangerekend krijgt.
Hoe verloopt de plaatsing van de digitale meter?
Allereerst zal Fluvius contact met je opnemen om een afspraak in te plannen. Op de overeengekomen datum zal een aannemer, in dienst van Fluvius, langskomen om de meters te vervangen. De aannemer draagt een identificatiebadge van de netbeheerder, en het wordt sterk aanbevolen om altijd naar deze badge te vragen. In principe zullen zowel de elektriciteit- als de gasmeter worden vervangen.
De installatie neemt ongeveer een uur in beslag, en gedurende dit uur zul je geen gebruik kunnen maken van gas en elektriciteit. Het is dus raadzaam om de plaatsing op een geschikt tijdstip te plannen.
Digitale meter past niet in kast
Een digitale meter heeft doorgaans de afmetingen van een reguliere 25S60-kast, namelijk 25 x 25 x 60 centimeter. Bij oudere installaties wordt de opstelling aangepast en voorzien van een nieuwe meterkast. Voor een kundige beoordeling van hoe de nieuwe opstelling geregeld kan worden, is het raadzaam om contact op te nemen met een van onze energie-experts.
Informatie en advies energie (Gratis dienst)
Bel de energie-experts van Selectra voor gratis advies of vrijblijvende informatie. Wij zijn nu bereikbaar!
Informatie energie België (Gratis dienst)
Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 586 07 80.
De kostprijs van de digitale meter
Wanneer je een uitnodiging hebt gekregen van de netbeheerder, Fluvius, dan zal kostprijs van de plaatsing van een digitale meter gratis zijn. Daarnaast heb je bij een digitale meter de mogelijkheid om je energieverbruik gedetailleerder op te volgen, wat eventueel kan leiden tot het besparen van energie en daarbij ook een lagere energiefactuur.
Daarnaast kun je wanneer je een digitale meter hebt kiezen voor het capaciteitstarief, waardoor je jouw energieverbruik beter kunt spreiden en piekverbruik kunt vermijden. Zo kun je ook zorgen voor een lagere energiefactuur.