Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel Selectra voor een gratis telefonische vergelijking en advies of vergelijk alle contracten online. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar!

energie-vergelijken
Logo Selectra

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de Selectra energievergelijker.

De energierekening: waar bestaat de factuur uit?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Energiefactuur

Energie kost geld, dat weet iedereen, maar hoeveel mensen weten exact waar hun geld naartoe gaat? Elk jaar ontvangt u als klant van de energieleverancier (gas en/of elektriciteit) een energierekening. Deze energierekening bestaat uit een aantal componenten en voor elk van die onderdelen betaalt u geld. Nu de energierekening steeds duurder wordt, raken mensen steeds meer geïnteresseerd in de energierekening. Ze willen wel eens graag weten waar al dat geld naartoe gaat. Om die reden geven we in deze praktische gids een overzicht van alle kosten die vermeld worden op de energierekening. Zo weet u precies waarvoor u elk jaar betaalt.

De verschillende componenten van de energierekening

De componenten van elke energierekening (gas en/of elektriciteit) zijn steeds dezelfde. De energierekening wordt opgedeeld in leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en BTW.

Leveringskosten

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit de kosten die u aan de energieleverancier betaalt voor de hoeveelheid geleverde gas en/of elektriciteit. De leveringskosten bestaan uit twee delen: vaste en variabele kosten. De variabele kosten is de prijs voor de hoeveelheid energie die u daadwerkelijk gebruikt. Daarnaast moet u ook een deel vaste kosten betalen voor de geleverde diensten, ongeacht het energieverbruik. Aangezien de energieprijzen doorheen het jaar (kunnen) veranderen, zijn de leveringskosten op de energierekening een gemiddelde van de leveringskosten over de volledige periode. Hieronder maken we een onderscheid tussen de kosten voor gas en elektriciteit en geven we uitleg bij beide leveringskosten.

Leveringskosten voor elektriciteit

  • Vaste kosten

De vaste kosten werden voorheen vastrecht genoemd. Dit is een bedrag dat los staat van het elektriciteitsverbruik. Het is daarmee vergelijkbaar met een telecomabonnement waar ook steeds vaste abonnementskosten aangerekend worden. Het is belangrijk om weten dat energieleveranciers vrij zijn in het bepalen van het bedrag voor de vaste kosten.

  • Variabele kosten

Dit is het bedrag dat gelinkt is aan het elektriciteitsverbruik. U betaalt voor de levering van de hoeveelheid elektriciteit die u verbruikt hebt.

  • BTW voor de leveringskosten

Sinds september 2015 betaalt u 21% BTW.

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van Selectra voor gratis advies of vrijblijvende informatie. Wij zijn nu bereikbaar!

Informatie energie België (Gratis dienst)

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 586 07 80.

Leveringskosten voor gas

  • Vaste kosten

De vaste kosten werden voorheen vastrecht genoemd. Dit is een bedrag dat los staat van het energieverbruik. Het is daarmee vergelijkbaar met een telecomabonnement waar ook steeds vaste abonnementskosten aangerekend worden. Het is belangrijk om weten dat energieleveranciers vrij zijn in het bepalen van het bedrag voor de vaste kosten.

  • Variabele kosten

Dit is het bedrag dat bepaald wordt aan de hand van het aantal m³ dat u verbruikt heeft.

  • BTW voor de leveringskosten

Sinds september 2015 betaalt u 21% BTW.

Netbeheerkosten

Voor elektriciteit en/of gas geleverd kan worden bij jouw thuis, moet het vervoerd worden. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een netwerk van leidingen dat door het land loopt. Met de netbeheerkosten betaalt u voor het gebruik van het netwerk, het onderhoud en de aansluiting van de woning op het net. De netbeheerder gebruikt het geld voor de volgende zaken:

  • periodieke aansluitvergoeding

U betaalt de netbeheerder voor het in stand houden van uw aansluiting. Dit heet ‘de periodieke aansluitvergoeding’. Dit is een vast bedrag, maar verschilt per netbeheerder. De periodieke aansluitvergoeding wordt ook wel ‘vastrecht aansluiting’, of ‘aansluittarief’ genoemd.

  • meettarief

U betaalt voor het verschaffen van de toegang tot de meetgegevens, het gebruik en het beheer van uw meter. Dat eerste houdt in dat uw netbeheerder de meterstanden deelt met uw gasleverancier. Met deze gegevens maakt uw gasleverancier uw gasrekening op.

  • vastrecht en capaciteitstarief

Het vastrecht is een vast bedrag dat u per maand betaalt voor andere kosten van de netbeheerder, bv. administratiekosten. Het capaciteitstarief is een vast bedrag en verschilt per netbeheerder. ACM (Autoriteit Consument & Markt) bepaalt het bedrag. Het capaciteitstarief is het vast bedrag (dat wel verschilt afhankelijk van de netbeheerder) dat u betaalt voor de levering van het gas. De grootte van het vermogen van de aansluiting bepaalt de kosten. Met die kosten onderhoudt de netbeheerder het energienet.

Overheidsheffingen

Er bestaan twee soorten overheidsheffingen: de energiebelasting en de opslag duurzame energie. Beide zijn overheidsbelastingen die u betaalt per kWh of m3 die u verbruikt. De energiebelasting werd ingevoerd om een efficiënt gebruik van energie te stimuleren. Daarna werd ook de wet opslag duurzame energie aangenomen. Er is ook goed nieuws. Een deel van het energieverbruik blijft onbelast. Deze belastingvermindering wordt vermindering energiebelasting of heffingskorting genoemd. Deze korting wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld.

BTW

U betaalt steeds 21% btw op de levering, het transport, de huur van een meter én op de energiebelasting. Na het lezen van deze praktische gids bent u goed op de hoogte van alle onderdelen op de energierekening. Nu weet u precies waar uw geld elk jaar naartoe gaat. Het is gebleken dat een aantal van de kosten op de energierekening vaste kosten zijn. Dit wil zeggen dat de energieleverancier geen inspraak heeft in de hoogte van het bedrag. Dit geldt bijvoorbeeld voor de overheidsheffingen (energiebelasting en opslag duurzame energie) en de BTW. Waar de energieleveranciers wel controle over hebben zijn de variabele en vaste prijzen voor de leveringskosten. Het is dus zeker aan te raden om de verschillende energieleverancier met elkaar te vergelijken.

Energieleveranciers vergelijken geeft u misschien geen gedetailleerde vergelijking van alle componenten, maar u kan er wel het totaalplaatje mee vergelijken en het is dat wat telt, niet? Vergelijk dus snel de energieleveranciers met elkaar (gas, elektriciteit, gas + elektriciteit) en kies de goedkoopste aanbieding. Biedt een andere energieleverancier dan jouw huidige een goedkoper tarief aan, aarzel dan niet om het energiecontract op te zeggen en te veranderen van elektriciteitsleverancier of om te veranderen van gasleverancier. Lees zeker onze praktische gidsen over deze twee onderwerpen en maak snel en gemakkelijk de overstap naar een betere en goedkopere energieleverancier. U zal snel het resultaat zien op uw energierekening!

In België zijn er verschillende facturen die je kunt ontvangen voor energie. Bekijk onze pagina over de soorten energiefacturen voor meer informatie. Verder vind je ook alle informatie over voorschotfacturen terug op onze website.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 165 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over de energiefactuur: