Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel Selectra voor een gratis telefonische vergelijking en advies of vergelijk alle contracten online. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar!

energie-vergelijken
Logo Selectra

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de Selectra energievergelijker.

Voorschotfactuur: veelgestelde vragen en antwoorden

Geactualiseerd op
minuten lezen

Een voorschotfactuur is gebruikelijk bij de betaling van je energierekening. In plaats van in één keer een grote betaling te doen aan het einde van het jaar, wordt het bedrag van je energieverbruik verdeeld, vaak per maand of per kwartaal. Het bedrag van de voorschotfactuur wordt berekend op basis van je verwachte energieverbruik, de energieprijzen en andere relevante factoren.

Wat is een voorschotfactuur voor energie?

Een voorschotfactuur voor energie is een periodieke betaling die je energieleverancier in rekening brengt. In plaats van je volledige energieverbruik op één factuur aan het einde van het jaar in één keer te betalen, verdeelt de leverancier dit bedrag over het jaar in gelijke termijnen.

Waarom ontvang ik een voorschotfactuur?

Er zijn verschillende redenen waarom je een voorschotfactuur ontvangt:

  • Het spreiden van kosten: Door je jaarlijkse verbruik over meerdere maanden te verdelen, voorkom je dat je aan het einde van het jaar een grote som in een keer moet betalen.
  • Een betere budgettering: Je weet precies welk bedrag je maandelijks aan energie uitgeeft.

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van Selectra voor gratis advies of vrijblijvende informatie. Wij zijn nu bereikbaar!

Informatie energie België (Gratis dienst)

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 586 07 80.

Is een voorschotfactuur verplicht?

Een voorschotfactuur is niet verplicht, maar het is wel de meest gebruikelijke manier van betalen voor energie. Energieleveranciers stellen vaak voorschotfacturen op om het verbruik over een jaar te spreiden en zo te voorkomen dat je in één keer een groot bedrag moet betalen.

In sommige gevallen kun je met je energieleverancier bespreken of je een ander betalingssysteem kunt kiezen. Dit kan echter afhankelijk zijn van de leverancier en het type contract dat je hebt. Het is dus mogelijk om te vragen naar alternatieven, maar de voorschotfactuur blijft meestal de standaardoptie.

Hoeveel bedraagt mijn voorschotfactuur?

Het bedrag van je voorschotfactuur hangt af van verschillende factoren zoals je verbruik en de energieprijzen.

Hoe wordt mijn voorschotfactuur berekend?

Bij de berekening van je voorschotfactuur wordt rekening gehouden met verschillende factoren:

  • De huidige energieprijzen: Als de energieprijzen stijgen, zal je voorschotbedrag meestal ook omhoog gaan. En omgekeerd: dalen de prijzen, dan kan je voorschotbedrag ook lager worden.
  • Je geschatte toekomstige gebruik: je energieleverancier kijkt naar je verbruik in het verleden om een inschatting te maken van je verwachtte gebruik. Als je al een tijdje klant bent, wordt je gemiddelde jaarlijkse verbruik gebruikt om het voorschotbedrag te berekenen.

Het geschatte verbruik wordt vermenigvuldigd met de huidige energieprijs. Het totale bedrag wordt vervolgens verdeeld over twaalf, zes of vier termijnen, afhankelijk van de door jou gekozen betaalfrequentie, om het voorschotbedrag vast te stellen.

Ook bij een digitale meter gelden dezelfde termijnen. Het verschil is dat dankzij de digitale meter je verbruik continu wordt gemeten, waardoor het voorschot nauwkeuriger kan worden afgestemd op je werkelijke verbruik. Veel leveranciers bieden ook de mogelijkheid om het bedrag flexibel aan te passen via een klantenportaal of app.

Wat als ik te veel heb betaald via de voorschotfacturen?

Bij de jaarlijkse eindafrekening wordt je werkelijke verbruik en de betaalde voorschotten vergeleken. Heb je te veel betaald, dan krijg je het overschot teruggestort of wordt het verrekend met toekomstige facturen. Heb je te weinig betaald, dan ontvang je een bijbetalingsfactuur voor het openstaande bedrag.

Ook weersomstandigheden, zoals een strenge winter, kunnen het verbruik beïnvloeden. Bij een nieuwe woning baseert de leverancier het voorschot vaak op het verbruik van de vorige bewoners, wat niet altijd accuraat is. Hierdoor kun je bij de eindafrekening moeten bijbetalen of juist een terugbetaling ontvangen.

 

Wat als mijn voorschotfactuur te hoog is?

Leveranciers controleren drie keer per jaar of het voorschot van klanten met een variabel contract nog in lijn ligt met de actuele prijzen en met hun eigen verbruik. Als dit bedrag sterk afwijkt, nodigen ze je uit om je voorschot aan te passen.

Bij een variabel contract kan het voorschotbedrag gedurende het jaar aangepast worden als de energieprijzen op de markt sterk schommelen. Bij een vast contract blijft het voorschotbedrag meestal hetzelfde, tenzij je verbruik aanzienlijk verandert.

Kan ik mijn voorschotfactuur aanpassen?

Je kan als klant zelf initiatief nemen om het bedrag van je voorschotfactuur aan te passen. Vaak kan je dit doen in de online klantenzone van je energieleverancier. Je energieleverancier kan het door jou voorgestelde bedrag weigeren, op voorwaarde dat hij dit voldoende motiveert. Als je hier niet mee akkoord gaat, kan je klacht indienen bij de federale ombudsdienst voor energie.

Wanneer ontvang ik mijn voorschotfactuur?

Je ontvangt je voorschotfactuur op de door jou gekozen frequentie. Als je precies wil weten op welk moment je je voorschotfactuur ontvangt, is het aan te raden om contact op te nemen met je energieleverancier.

Kan ik zelf kiezen wanneer ik mijn voorschotfactuur ontvang?

Je kan zelf kiezen wanneer je je voorschotfactuur ontvangt. Bij het afsluiten van je contract kies je zelf de frequentie van je voorschotfactuur:

  • Maandelijks
  • Tweemaandelijks
  • Driemaandelijks
  • Zesmaandelijks (in uitzonderlijke gevallen)

Als je de factuurfrequentie wil aanpassen, moet je contact opnemen met je energieleverancier.

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van Selectra voor gratis advies of vrijblijvende informatie. Wij zijn nu bereikbaar!

Informatie energie België (Gratis dienst)

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 586 07 80.

Wat als ik mijn voorschotfactuur niet heb ontvangen?

Als je je voorschotfactuur niet hebt ontvangen, zijn er een aantal dingen die je kan nagaan:

  • Ontvang je je voorschotfacturen per mail? Controleer dan of hij niet in je spamfolder zit.
  • Ontvang je je voorschotfacturen per post? Controleer dan of het bij jouw energieleverancier gekende adres nog correct is
  • Net klant bij een nieuwe energieleverancier? Als je contract recent is ingegaan, hoef je je geen zorgen te maken. De energieleverancier wacht eerst op de verbruiksgegevens van je netbeheerder om je voorschotfactuur op te stellen.

Heb je een budgetmeter?

Bij een budgetmeter betaal je je energieverbruik vooraf, door je meter op te laden met een herlaadkaart. Hierdoor valt de noodzaak voor een klassieke voorschotfactuur weg.

FAQ voorschotfactuur

Wat is het verschil tussen mijn voorschotfactuur en mijn jaarafrekening?

De voorschotfactuur en de jaarafrekening zijn twee aparte soorten energiefacturen. De jaarafrekening, die je aan het einde van het contractjaar ontvangt, geeft de kosten weer voor je werkelijke energieverbruik. De voorschotfactuur, die periodiek wordt verstuurd, is een schatting en dient als een vooruitbetaling op de uiteindelijke jaarafrekening.

Hoe vaak moet ik een voorschotfactuur betalen?

Je ontvangt je voorschotfactuur op de door jou gekozen frequentie bij het afsluiten van je contract. Dit is maandelijks, tweemaandelijks, driemaandelijks of, in uitzonderlijke gevallen, zesmaandelijks

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 71 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over de energiefactuur: