Wat gebeurt er als je de energiefactuur niet betaalt?
De energiefactuur vertegenwoordigt voor veel huishoudens een groot gedeelte van de energiefactuur. Het kan wel eens voorkomen dat je de factuur niet kunt betalen, maar wat gebeurt er dan? Op deze pagina vind je alle informatie over de openstaande energiefactuur.
Procedure bij wanbetaling energiefactuur
Over het algemeen moet de energiefactuur binnen 15 dagen na ontvangst worden betaald. Als je de uitgerekende datum niet heeft gehaald, stuurt je energieleverancier een herinneringsbrief waarin onder andere deze informatie staat:
- een nieuwe betalingstermijn: deze moet een termijn van minimaal 10 dagen geven;
- de vermelding dat je een beroep kunt doen op een OCMW of een erkende schuldbemiddelaar zodat je een redelijk betalingsplan kunt afspreken.
Je energieleverancier stuurt binnen 15 tot 30 dagen na het versturen van de herinnering een aanmaning. Er is sprake van wanbetaling als je binnen 15 dagen na de ingebrekestelling geen oplossing heeft gevonden.
In deze situatie neemt je leverancier in Vlaanderen en Wallonië contact op met je netbeheerder zodat deze een budgetmeter bij je thuis komt installeren. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest installeert je netbeheerder enkel een vermogensbegrenzer. Dit systeem beperkt het elektrisch vermogen van de energiemeter tot 2.300 watt.
Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)
Bel Selectra voor een gratis telefonische vergelijking en advies of vergelijk alle contracten online. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar!
Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)
Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de Selectra energievergelijker.
Stroomuitval bij openstaande energiefactuur?
Wees gerust op dit punt: als je de energiefactuur niet betaalt, zal je niet direct worden afgesloten van het energienet. Je energieleverancier kan er echter wel voor kiezen om je energiecontract te beëindigen als de facturen onbetaald blijven na meerdere herinneringen.
Het einde van je contract betekent niet dat je schulden zijn kwijtgescholden. De energieleverancier zal juridische kanalen gebruiken om het verschuldigde bedrag te innen. Ook kan de leverancier een aanvraag voor een nieuw contract weigeren.
Elektriciteit en gas als basisbehoefte De Belgische wet beschouwt gas en elektriciteit als een eerste levensbehoefte. Als de energieleverancier het contract heeft opgezegd, zal de netbeheerder als noodleverancier optreden. Je zal dus niet zonder energie komen te zitten.
Let op dat de tarieven van de netbeheerders over het algemeen een stuk duurder zijn dan de goedkoopste energiecontracten op de markt. Het is dus altijd aantrekkelijker om een contract bij een commerciële leverancier af te sluiten, tenzij je recht hebt op het sociale energietarief.
Afsluiting gas en elektriciteit Vlaanderen
In Vlaanderen kan de netbeheerder in drie gevallen de elektriciteit afsluiten:
- bij acuut gevaar voor de veiligheid;
- bij klantfraude na toestemming van de lokale adviescommissie (LAC);
- bij manifeste kwade wil van de cliënt nadat de LAC hiervoor toestemming heeft gegeven.
Afsluiting gas en elektriciteit Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Na de eerste ingebrekestelling kun je het statuut van "beschermde klant" opvragen. Je geniet dan van het sociaal energietarief en het contract dat je bindt aan je huidige leverancier wordt onderbroken. De beëindiging van een contract, en dus de stroomonderbreking, is een uitzonderlijke maatregel en kan enkel uitgesproken worden door een vrederechter.
Als je geen aanspraak maakt op het statuut van beschermde klant, is de energieleverancier verplicht om energie te blijven leveren gedurende de 60 dagen na de installatie van een vermogensbegrenzer. Pas na het verstrijken van deze termijn kan de leverancier een verzoek tot beëindiging van het contract indienen bij de Vrederechter. Houd er rekening mee dat tijdens de winterperiode (van 1 oktober tot 31 maart) het afsluiten van elektriciteit of gas wegens niet-betaling verboden is in Brussel.
Afsluiting gas en elektriciteit Wallonië
Een problematische verhuizing of een weigering om een budgetmeter te plaatsen, kan leiden tot een stroomonderbreking bij je netbeheerder. Deze onderbreking kan zelfs in de winter voorkomen en betreft alle soorten klanten. Alleen "beschermde klanten" die een budgetmeter hebben hoeven in deze periode niet te vrezen voor een onderbreking: zij profiteren van een minimale voeding van 10 ampère (2.200 watt).
Goedkoper energietarief vinden? Energietarieven vergelijken doe je met Selectra!
Verplichtingen eigenaar en huurder energiefactuur
Heeft de huisbaas het recht om de elektriciteit af te sluiten als je de lasten niet betaalt? Nee, om de simpele en goede reden dat je jezelf geen recht kunt doen. Laten we echter een onderscheid maken tussen twee situaties, ervan uitgaande dat de verhuurder de houder is van het energiecontract:
- Als de verhuurder de energierekening niet betaalt, vindt er een verzuimprocedure plaats die kan leiden tot een stroomstoring. Bij constatering van een onderbreking kunt u de vrederechter inschakelen. Uw huisbaas wordt immers geacht u te voorzien van onderdak en de garantie van levering van energie.
- Als je in gebreke blijft met het betalen van huurlasten, kan de verhuurder niet besluiten de meters te sluiten. Wel kan hij de Vrederechter aanvechten om te vragen het huurcontract te beëindigen door melding te maken van de niet-nakoming van je verplichtingen.
En de huisgenoot?
Als het energiecontract op jouw naam staat, ben je de enige persoon met verplichtingen aan de energieleverancier. Je huisgenoot heeft dus geen verplichtingen jegens de energieleverancier en hoeft dus ook niet te betalen.
Om deze reden is het aan te raden om een overeenkomst te ondertekenen waarin alle verplichtingen van de bewoners zijn opgenomen, waaronder het betalen van de energiekosten. Op deze manier kan degene die de rekening heeft betaald, als een van jullie zijn verbintenis niet nakomt, hem aanklagen voor de vrederechter.
Vergelijk alle energieleveranciers (Gratis dienst)
Bel de energie-experts van Selectra om een vergelijking van alle leveranciers uit te voeren.
Energie vergelijken (100% gratis)
Vergelijk alle energieleveranciers met onze gratis energievergelijker.