Termijnrekening België: alle informatie en voorwaarden

Geactualiseerd op
minuten lezen
Termijnrekening

Een termijnrekening, ook wel bekend als depositorekening, is een spaarvorm waarbij een bedrag voor een vooraf bepaalde periode vastgezet wordt bij een financiële instelling tegen een vastgestelde rentevoet. Gedurende deze periode kan de inleg niet of slechts onder bepaalde voorwaarden zonder financiële consequenties worden opgenomen, waardoor de spaarder gegarandeerd is van een bepaalde renteopbrengst. Bekijk op deze pagina alle informatie over de termijnrekening in België.

Wat is een termijnrekening?

Een termijnrekening is een type spaarrekening waar je een bepaald bedrag voor een vastgestelde periode vastzet bij een bank of financiële instelling. Voordat je deze rekening afsluit, bepaal je het bedrag dat je vastzet en hoe lang je dit geld op de rekening laat staan. Afhankelijk daarvan bepaalt de bank een vaste rentevoet.

De rentevoet van een termijnrekening is in veel gevallen hoger dan die van een normale spaarrekening doordat je geld vaststaat op deze rekening. Gedurende de vooraf bepaalde looptijd is het niet mogelijk om geld op te nemen van deze rekening.

Vroegtijdige geldopname termijnrekening

De rentevoet van een termijnrekening is doorgaans hoger dan van een normale spaarrekening. Dit komt doordat de bank van tevoren weet hoelang het geld vaststaat op de rekening en hier een vaste rente voor kan geven. Hierdoor is het risico voor de bank (of financiële instelling) lager. In tegenstelling tot een normale bankrekening, is het met een termijnrekening dus niet mogelijk om zomaar geld op te nemen.

Mocht je wel geld opnemen van een termijnrekening voordat de opgestelde periode is afgelopen, kan dit gevolgen hebben. De gevolgen verschillen per bank, type termijnrekening en het opgenomen bedrag, maar kunnen onder andere verlies van de rente of een verlaging van de rentevoet omvatten.

Voor wie zijn termijnrekeningen interessant?

Termijnrekeningen zijn een goede keuze voor mensen die hun spaargeld voor een bepaalde tijd kunnen missen en op zoek zijn naar een veilige investering met een gegarandeerd rendement.

Rente op termijnrekening banken België

De termijnrekening met vaste rentevoet is de meest voorkomende vorm van de termijnrekening. Dit is een termijnrekening waarbij de rente niet fluctueert gedurende de gekozen termijn maar constant blijft. Met dit type termijnrekening ben je er dus zeker van dat de rente niet zal dalen.

Let op dat de rentevoet sterk kan verschillen per bank. Om te profiteren van het beste rendement is het dus sterk aan te raden om de termijnrekeningen van alle banken goed te vergelijken. Bovendien variëren de tarieven dagelijks, afhankelijk van de financiële markten, de gekozen termijn, het geïnvesteerde bedrag en het soort termijnrekening.

Aanvullende kosten termijnrekening België

Er zijn geen aanvullende kosten verbonden aan het afsluiten van een termijnrekening in België. Een termijnrekening is volledig gratis: je betaalt geen opening-, sluitings- of beheerskosten. Vergeet niet dat sommige banken wel een vergoeding kunnen eisen als je het geld vroegtijdig van je rekening wilt halen. Deze vergoeding is afhankelijk van de gekozen bank en de hoogte van je investering. Lees dus altijd goed de voorwaarden voordat je een termijnrekening opent.

Beste termijnrekening België 2024

In 2024 bieden de meeste Belgische banken een termijnrekening aan. Het vinden van de beste termijnrekening kan een persoonlijke keuze zijn en bovendien kunnen de voorwaarden verschillen per persoon. Zo kan het zijn dat je voordelen ontvangt bij een bank waar je al klant bent of eerder een termijnrekening hebt geopend.

Om de beste termijnrekening af te sluiten is het aan te raden om bij een aantal banken informatie in te winnen over het aanbod en de voorwaarden. Bij het kiezen van een termijnrekening is het cruciaal om niet alleen naar de rentevoet te kijken, maar ook naar de voorwaarden zoals minimum stortingsbedragen en de looptijd van de termijnrekening.

Op zoek naar een nieuwe bank?

Bekijk alle banken in België.

Termijnrekening in België openen

Voor het openen van een termijnrekening in België zal je een aantal stappen moeten doorlopen. Deze omvatten onder andere:

  1. Oriëntatie en vergelijking: vergelijk altijd de aanbieders van termijnrekeningen om de beste rentevoet en voorwaarden te ontvangen.
  2. Documentatie verzamelen: voor het afsluiten van een termijnrekening heb je een aantal officiële documenten nodig, zoals een identiteitsbewijs, bewijs van woonadres en in sommige gevallen achtergrondinformatie over je financiële situatie.
  3. Opening van de rekening: het openen van een termijnrekening kan bij de meeste banken online of in een kantoor.
  4. Overeenkomst en voorwaarden: lees de voorwaarden goed voordat je een termijnrekening opent. Let vooral op de rente, looptijd en voorwaarden voor het opnemen van je geld.
  5. Bevestiging en storting: nadat je termijnrekening is geopend kun je volgens de opgestelde voorwaarden je geld storten op deze rekening en de ontwikkeling van je investering in de gaten houden.

Het is altijd een goed idee om vooraf advies in te winnen bij een financieel adviseur, zeker als je grote bedragen wilt investeren of specifieke vragen hebt over je financiële planning.

Garantie termijnrekening België

Met een termijnrekening wordt het geïnvesteerde bedrag terugbetaald na de overeengekomen termijn. Maar wat gebeurt er als de bank failliet gaat?

Het is belangrijk om te weten dat enkel de termijnrekeningen in euro’s of in een valuta van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER) onder het Belgische depositogarantiestelsel vallen. De anderen zijn afhankelijk van het fonds van het land waar de kredietinstelling zijn statutaire zetel heeft. In België worden termijnrekeningen gegarandeerd tot €100.000.

Bij een investering van meer dan €100.000 kan je mogelijk een deel van dit bedrag verliezen bij een faillissement.

Depositorekening met buitenlandse valuta

Een depositorekening, oftewel termijnrekening, is niet altijd in euro’s. Een bank kan een termijnrekening in elke valuta aanbieden. In principe verandert er niks aan de rekening; je bepaalt zelf welk bedrag je investeert, de looptijd van de rekening en hoe je de rente wilt ontvangen.

Het afsluiten van een termijnrekening in een andere valuta kan soms leiden tot een hogere rentevoet. Let wel op dat je ook rekening moet houden met eventuele wisselkoersen en buitenlandse valuta mogelijk niet onder het Belgische depositogarantiestelsel vallen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 127 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over rekeningen: