Spaarrekening openen: voorwaarden en procedures 2024

Geactualiseerd op
minuten lezen
Spaarrekening openen

In België kun je een spaarrekening openen bij de meeste banken. Om een spaarrekening te openen zal je eerst moeten voldoen aan een aantal voorwaarden en procedures moeten doorlopen. De voorwaarden en procedures kunnen verschillen per bank. Vind op deze pagina alle informatie over het openen van een spaarrekening in België.

Spaarrekening openen: stappenplan

Het openen van een spaarrekening is relatief gemakkelijk en kan al door een aantal stappen te doorlopen. Gebruik het onderstaande stappenplan met alle tips van Selectra voor het kiezen van de juiste spaarrekening.

Stappenplan openen spaarrekening

1

Vergelijk. Vergelijk altijd het het aanbod voordat je een spaarrekening opent. Kijk naar de voorwaarden en kosten en beslis het type rekening dat je wilt openen (reguliere spaarrekening, online spaarrekening, termijnspaarrekening).

2

Aanvraag indienen. Verzamel alle benodigde documenten en dien een aanvraag in voor het openen van een spaarrekening. Bij de meeste banken kan dit volledig online, maar het is bij de sommige banken ook mogelijk om naar een kantoor te gaan.

3

Verificatie en goedkeuring. Na de aanvraag, zal de bank alle documenten doorlopen om de nieuwe rekening goed te keuren. Alle documenten die zijn aangeleverd worden doorlopen.

4

Storting. Na de goedkeuring ontvang je alle gegevens van je nieuwe spaarrekening en kun je het eerste bedrag storten. Download ook direct de applicatie, zodat je overal toegang hebt tot je spaarrekening. Bewaar de documentatie met betrekking tot het openen van de rekening goed.

Nieuwe spaarrekening openen?

Spaarrekeningen vergelijken doe je met Selectra.

Voorwaarden voor openen spaarrekening 2024

Aan het openen van een spaarrekening in België zijn doorgaans geen ingewikkelde voorwaarden verbonden. Normaliter is het mogelijk om zoveel spaarrekeningen te openen als je zelf nodig hebt en bij iedere bank. De voorwaarden kunnen verschillen per bank, maar normaal gesproken zal je rekening moeten houden met het volgende:

  • Leeftijd: De meeste banken vereisen dat je 18 jaar of ouder bent om zelfstandig een spaarrekening te openen. Voor minderjarigen kan een ouder of voogd de rekening namens hen openen of kiezen voor een jongeren spaarrekening.
  • Identificatie: Voor het openen van een spaarrekening moet je in staat zijn jezelf te identificeren met een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort, identiteitskaart, of rijbewijs. Daarnaast heb je een rijksregisternummer en een geldig woonadres nodig.
  • Aanvangsstorting: Sommige banken vereisen een minimale aanvangsstorting bij het openen van een spaarrekening. Dit kan gepaard gaan met aantrekkelijke voorwaarden, zoals een hogere rente.

Let op dat de voorwaarden van de spaarrekening zelf kunnen verschillen per bank. Kijk vooral naar de voorwaarden voor het openen van geld en de rentevoet.

Online spaarrekening openen

Sommige banken bieden een volledige online dienstverlening aan. Het is tegenwoordig dus ook mogelijk om een spaarrekening online te openen. Doorgaans liggen de kosten bij deze banken lager. Let er wel op dat de dienstverlening vaak beperkter is bij een online bank.

Spaarrekening openen zonder zichtrekening

Het is mogelijk om een spaarrekening te openen zonder een zichtrekening (ook bekend als een lopende rekening of betaalrekening) bij dezelfde bank te hebben. Vaak dringen banken erop aan om beide rekeningen te openen, maar dit is zeker geen verplichting. Het kan echter wel handig zijn om beide rekeningen bij dezelfde bank te hebben om inkomsten en uitgaven makkelijker te beheren.

Gratis spaarrekening openen

Net zoals bij zichtrekeningen, is het bij veel banken ook mogelijk om een gratis spaarrekening te openen. Een gratis spaarrekening vereist geen maandelijkse onderhoudskosten en biedt vaak een basisrente op het gespaarde bedrag. Het aanbieden van gratis spaarrekeningen kan worden gezien als een manier voor banken om nieuwe klanten aan te trekken en hen aan te moedigen om te sparen.

Als je van plan bent om een gratis spaarrekening te openen, is het wel aan te raden om de voorwaarden goed door te lezen. Het kan namelijk zijn dat de rente lager ligt dan bij rekeningen waarbij je wel een maandelijks bedrag moet betalen, hoewel dit niet altijd zo is. Daarnaast stellen sommige banken ook een minimumsaldo voor om in aanmerking te komen voor rente of om bepaalde kosten te vermijden.

Spaarrekening sluiten

Het sluiten van een spaarrekening kan per bank verschillen, maar over het algemeen volgt het proces een aantal gemeenschappelijke stappen. Houd in ieder geval rekening met de volgende stappen voor het sluiten van een spaarrekening:

  1. Controleer saldo. Controleer hoeveel geld er nog op de spaarrekening staat en neem dit bedrag op of boek het over naar een andere rekening.
  2. Contacteer de bank. Informeer bij je bank hoe je de rekening officieel kunt sluiten. Dit kan vaak online, telefonisch, per post, of persoonlijk bij een bankfiliaal.
  3. Bewaar documenten. Bewaar alle documentatie met betrekking tot de sluiting van je rekening en de documenten die je door de jaren heen hebt ontvangen voor je eigen administratie.

Het is aan te raden om vóór de sluiting van je spaarrekening te controleren of hier geen aanvullende voorwaarden aan verbonden zijn. Raadpleeg hiervoor de website van je bank of neem contact op met de klantendienst.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 99 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over rekeningen: