Vlaanderen telt meer dan 1 miljoen zonnepaneelinstallaties

Vlaanderen heeft de grens van 1 miljoen zonnepaneelinstallaties overschreden, met een totale capaciteit van bijna 7 GW. Dit vormt een mijlpaal in de transitie naar hernieuwbare energie. De Vlaamse regering onderstreept het belang van investeren in betrouwbare, lokaal opgewekte groene energie, zoals zonne-energie, en zet in op het verder verlagen van de kosten om deze de meest voordelige optie te maken.
Duurzamere en goedkopere energie
Zonnepanelen zijn de laatste jaren aanzienlijk goedkoper geworden, wat ze een slimme en rendabele investering maakt. De Vlaamse regering streeft ernaar tegen 2030 een geïnstalleerde zonnepaneelcapaciteit van 10 gigawatt omvormervermogen te bereiken. De huidige 7 gigawatt is genoeg om 1,7 miljoen Vlaamse gezinnen een jaar lang van elektriciteit voorzien.
Minister Depraetere benadrukt dat België in Europa vooroploopt wat betreft het aantal zonnepanelen per inwoner en wijst op het belang van blijven investeren in hernieuwbare energie.
"We moeten de overgang maken van de import van vervuilende fossiele brandstoffen naar schone, betrouwbare energie van eigen bodem, zoals zonne-energie. Het is ook cruciaal dat duurzame energie de goedkoopste optie wordt, en dat is waar we ons tijdens deze legislatuur op gaan richten." aldus Depraetere.
Zonnepanelen zijn vandaag zeker een slimme investering. Door de hoge energieprijzen verdien je ze sneller terug, vaak in minder dan tien jaar, zeker bij een optimale plaatsing.
Zonnepanelen aanmelden bij Fluvius
Om stroom op het distributienet te injecteren, een injectievergoeding te ontvangen en in aanmerking te komen voor een premie voor zonnepanelen, moet de installatie worden aangemeld bij de netbeheerder. Bij Fluvius zonnepanelen aanmelden gebeurt via de website van de netbeheerder, nadat de nodige documenten zijn ingediend.
Vergeet je zonnepanelen niet tijdig aan te melden
De CEO van Fluvius noemt de miljoenste zonnepaneelinstallatie een belangrijke mijlpaal, maar wijst erop dat één op de vier Vlamingen hun zonnepanelen te laat aanmeldt. Het is belangrijk om je zonnepanelen tijdig te melden, om het elektriciteitsnet betrouwbaar en veilig te houden. Zo kan de netbeheerder de belasting beter opvolgen en tijdig investeren waar nodig.