Maaike is de telecom expert van Selectra. Zij is toegewijd aan jou helpen het juiste telecom abonnement te vinden. Zij helpt jou graag met het vinden van antwoorden op al je vragen over internet, TV en telefonie en het vergelijken van alle telecom abonnementen in België.
Geactualiseerd op
minuten lezen
In het buitenland bellen, sms'en of surfen op internet heet roaming. Hoewel er in de Europese Unie geen roamingkosten meer zijn, is dit buiten de Europese Unie niet het geval. Daar betaal je voor elke verbruikte belminuut, sms en MB. Alternatieven voor roaming zijn het gebruiken van een lokale simkaart, eSIM of openbare wifi.
Kosten van roaming in Europa
Sinds 2017 zijn de roamingkosten in de Europese Unie officieel afgeschaft. De Europese verordening ‘Roam Like at Home’ zorgt ervoor dat je in de Europese Unie niet meer betaalt om te bellen, sms'en en surfen op internet dan thuis. Toch blijft het opletten geblazen voor misverstanden. Zo gelden deze regels voor roaming in Europa niet voor alle Europese landen.
De afschaffing van de kosten voor roaming geldt voor de landen van de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Concreet houdt dit in dat je in de volgende landen kunt bellen, sms'en surfen op internet zoals je dat ook in België kunt:
Houd er wel rekening mee dat als je in België een gsm-abonnement met onbeperkt data, bellen en sms'en hebt, het kan zijn dat dit in Europa niet onbeperkt is. Het is te adviseren om dit voor vertrek in de voorwaarden van je abonnement na te kijken, zodat je tijdens je reis niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.
Heb je vragen of is iets niet duidelijk?
Bel Selectra voor antwoorden op al je vragen over de telecommarkt, de telecom aanbieders en de telecom abonnementen.
Advertentie
Heb je vragen of is iets niet duidelijk?
Bel Selectra voor antwoorden op al je vragen over de telecommarkt, de telecom aanbieders en de telecom abonnementen.
Advertentie
Hoe zit het met roaming in Zwitserland?
Voor de Europese landen waar de Europese regels voor roam like at home niet gelden, geldt dat de telecom aanbieders zelf kunnen bepalen of de regels daar ook gelden of niet. Voor bijvoorbeeld Zwitserland is het dus aan de telecom aanbieders om te bepalen of de regelgeving voor roaming in Europa ook voor deze landen gelden of niet.
Bij alle telecom providers dien je flink te betalen om te bellen, sms'en of surfen op internet. Hoeveel deze kosten bedragen, ontdek je in onderstaande tabel.
Achterhaal de roamingkosten voor Zwitserland
Kies een telecom aanbieder om de roamingkosten te ontdekken.
Wat kost roaming buiten Europa?
Buiten de Europese Unie - en eventuele uitzonderingen in Europa - geldt dat je dient te betalen voor elke MB, belminuut en sms die je verbruikt. Je kosten kunnen hierbij al snel erg hoog oplopen, omdat je vaak al enkele euro's betaalt voor het verbruiken van één MB of een gesprek van één belminuut.
Achterhaal de roamingkosten voor het land waar je heen reist
Kies een telecom aanbieder én land om de roamingkosten te ontdekken.
Tips voor het beperken van roaming kosten
De kosten voor roaming kunnen buiten de Europese Unie al snel oplopen, met als gevolg dat je na terugkomst in België voor onaangename verrassingen kunt komen te staan. Wij geven onze tips voor het beperken van deze roaming kosten.
Schakel roaming uit, zodat je niet onverwacht data kunt gebruiken zonder dat je het door hebt (bijvoorbeeld doordat er automatisch applicaties worden geüpdatet of de Google Drive wordt gesynchroniseerd).
Probeer zoveel mogelijk op papier of al gedownload te hebben, zodat je alles bij de hand hebt (print belangrijke documenten bijvoorbeeld uit en download de Google Maps map van de regio).
Gebruik andere applicatie (met een wifi-verbinding) voor het bellen van en versturen van berichten naar anderen.
Alternatieven voor internet in het buitenland
Wij raden aan om voordat je op reis gaat bij je telecom aanbieder goed na te gaan wat de kosten voor bellen, sms'en en surfen op internet in je reisbestemming zijn. Op het moment dat je een nieuw land binnenkomt, zul je altijd van je telecom aanbieder een sms ontvangen waarin de roamingkosten toegelicht zijn.
Ga je buiten de Europese Unie op vakantie? Dan raden wij aan om het gebruiken van roaming zo veel mogelijk te beperken, om op deze manier de kosten zo laag mogelijk te houden. Alternatieven voor internet in het buitenland zijn openbare wifi-netwerken, een lokale herlaadkaart of een eSIM voor dat land.
Alternatieven roaming
Alternatief
Voordelen
Nadelen
Openbare wifi-netwerken
Gratis te gebruiken.
In veel openbare gebouwen beschikbaar.
Je dient vaak persoonlijke gegevens achter te laten.
Als veel mensen van het netwerk gebruik maken, kan het langzaam worden.
Derde partijen kunnen eenvoudiger bij persoonlijke gegevens komen.
Lokale prepaid kaart
Je betaalt enkel dat wat je verbruikt.
Kan zeer goedkoop zijn (weinig verbruik & eventueel lokale prijzen).
Hogere internetsnelheid dan bij openbare wifi.
Veiliger dan openbare wifi.
Je dient na aankomst in het land eerst een winkel te vinden waar je een prepaid kaart kunt aanschaffen en herladen.
Behalve als je de ruimte hebt voor twee simkaarten in je smartphone, dien je jouw Belgische simkaart uit de smartphone te halen.
Internationale of lokale eSIM
Je kunt een eSIM voor enkel dat land of voor een regio aanschaffen.
Eenvoudig online aan te schaffen.
Binnen een paar minuten te activeren.
Je kunt meerdere eSIMs tegelijkertijd gebruiken.
Je kunt je Belgische simkaart in je smartphone laten zitten.
Je hebt de keuze tussen een groot aantal internationale gsm-aanbieders, maar ook lokale gsm-aanbieders met een eSIM.
Nog niet alle smartphones ondersteunen het gebruik van een eSIM.
Er is een internetverbinding nodig om een eSIM te activeren.
De kosten kunnen hoger uitvallen, omdat je een bundel aanschaft in plaats van betaalt voor enkel dat wat je verbruikt.
Heb je vragen of is iets niet duidelijk?
Bel Selectra voor antwoorden op al je vragen over de telecommarkt, de telecom aanbieders en de telecom abonnementen.
Advertentie
Heb je vragen of is iets niet duidelijk?
Bel Selectra voor antwoorden op al je vragen over de telecommarkt, de telecom aanbieders en de telecom abonnementen.
Advertentie
Hoe kun je goedkoop bellen buiten Europa?
Bevind je je buiten de Europese Unie en moet of wil je toch een telefoontje plegen? Door de hoge roaming kosten kan zelfs een kort telefoongesprek al leiden tot een hoge factuur. Het plegen van een telefoontje kun je echter ook op andere manieren doen:
Bel via WhatsApp wanneer je met wifi verbonden bent.
Bel via Skype wanneer je met wifi verbonden bent.
Bel via een videobelprogramma - zoals Skype of Google Meet - wanneer je met wifi verbonden bent.
Zoals uit bovenstaande voorbeelden blijken, zijn er alternatieven voor het hebben van een telefoongesprek. Het is hierbij echter wel aan te raden om dit enkel te doen wanneer je met wifi verbonden bent, omdat je anders alsnog roaming kosten voor surfen op internet verbruikt.
Voor de persoon die je belt is het daarnaast ook belangrijk om ofwel voldoende mobiel internet te hebben of om enkel het gesprek te hebben wanneer ze met wifi verbonden zijn, anders kunnen er ook voor hen extra kosten in rekening gebracht worden.
Veelgestelde vragen over roaming en internet in het buitenland
Wat is roaming?
Roaming maakt het mogelijk om in het buitenland, buiten België, te kunnen bellen, sms'en of surfen op internet. Om dit mogelijk te maken, wordt er verbinding gemaakt met een lokaal gsm-netwerk, een netwerk van een partner van je telecom aanbieder in België. Wie deze provider is, kun je bovenin je gsm in de statusbalk zien.
Belangrijk om hierbij in gedachten te houden dat de beschikbare netwerken in het buitenland niet altijd hetzelfde hoeven te zijn als in België. Als je in België bijvoorbeeld veelal gebruik maakt van 5G, hoeft dat in het buitenland niet het geval te zijn. Je bent hierbij namelijk afhankelijk van de beschikbare netwerken van de lokale netwerkoperator.
Zijn de kosten voor roaming en internationaal bellen anders?
Als je je in België bevindt, maar je belt of sms't naar het buitenland, maak je geen gebruik van roaming. In dit geval dien je altijd de kosten voor internationaal bellen te betalen. Binnen de Europese Unie geldt dat deze tarieven niet hoger mogen zijn dan € 0,23 per belminuut en € 0,07 per sms, maar buiten de Europese Unie kunnen de telecom aanbieders - net als bij roaming - zelf de tarieven vaststellen.
Roaming is - daarentegen - gratis in de Europese Unie, je maakt namelijk gebruik van de voorwaarden van je gsm-abonnement. Buiten de Europese Unie betaal je voor elke verbruikte MB, belminuut en sms, waarbij de kosten afhankelijk zijn van het land waarin jij je bevindt en, in het geval van bellen en sms'en, in welk land het telefoonnummer zich bevindt waarheen jij belt of sms't.
Zowel voor roaming als voor internationaal bellen kun je bij verschillende telecom aanbieders een optie activeren. Hierdoor kun je tegen voordeligere tarieven toch bellen, sms'en en surfen in / of naar andere landen.
Hoe kun je roaming aanzetten?
Als je gebruik wilt maken van roaming, hoef je enkel je mobiele gegevens in je smartphone aan te zetten. Je kunt dit bij de instellingen van je mobiele telefoon doen, maar in veel gevallen is het ook mogelijk om dit bovenin het scherm van je smartphone te doen.
Het is enkel aan te raden om roaming aan te zetten als je hebt gecontroleerd of je in dat land gratis roaming kunt gebruiken en indien dat niet het geval is, wat de kosten voor roaming zijn.
Hoe kun je roaming uitzetten?
Wil je liever geen hoge kosten maken, doordat je in een land waar roam like at home niet geld roaming hebt gebruikt? Je kunt eenvoudig roaming uitzetten bij de instellingen van je mobiele telefoon. Ook is het bij veel smartphones mogelijk om de mobiele gegevens uit te zetten bovenin je scherm. Je hoeft dan niet naar je instellingen te gaan.
Maaike is de telecom expert van Selectra. Zij is toegewijd aan jou helpen het juiste telecom abonnement te vinden. Zij helpt jou graag met het vinden van antwoorden op al je vragen over internet, TV en telefonie en het vergelijken van alle telecom abonnementen in België.