Bel KillMyBill en ontvang gratis en vrijblijvend hulp bij het vergelijken van alle aanbieders, het vinden van het beste abonnement of pack voor jou en het afsluiten van een nieuw abonnement.
Advertentie
Gratis hulp bij het beste abonnement vinden!
Laat KillMyBill je gratis terugbellen voor hulp bij de telecom aanbieders vergelijken, het vinden van het beste abonnement of pack voor jou en het afsluiten van een nieuw abonnement.
Advertentie
Wat is mobiele data en wat kost mobiel internet in België?
Maaike is de telecom expert van Selectra. Zij is toegewijd aan jou helpen het juiste telecom abonnement te vinden. Zij helpt jou graag met het vinden van antwoorden op al je vragen over internet, TV en telefonie en het vergelijken van alle telecom abonnementen in België.
Geactualiseerd op
minuten lezen
Mobiel internet maakt het mogelijk om te surfen op internet. Om mobiele gegevens te kunnen gebruiken, dien je een gsm-abonnement of herlaadkaart te hebben. Vervolgens dien je een mobiel internet signaal (3G, 4G of 5G) te ontvangen. Op deze pagina ontdek je meer over wat mobiele data is en hoe mobiel internet werkt, alsmede wat de kosten van mobiele gegevens in België zijn.
Wat is mobiele data en hoe werkt mobiel internet?
Onder mobiel internet wordt het gebruiken van internet op een mobiele telefoon verstaan. Dit gebeurt via een draadloos netwerk. Welk netwerk jij kunt gebruiken, is afhankelijk van je telecom aanbieder. Je kunt namelijk enkel je toestel met een mobiel netwerk verbinden als er een netwerkdekking is. Hierdoor is het ook mogelijk dat je bij de ene provider van 3G of 4G gebruik kunt maken, terwijl bij een andere provider al 5G mogelijk is.
De werking van mobiele data is ook het grootste verschil met wifi. Bij wifi werkt het netwerk slechts plaatselijk, waarbij je een modem nodig hebt die verbonden is met het internetnetwerk van de telecom operatoren. Bij mobiel internet is dit niet benodigd, je zult daarentegen wel een toestel moeten hebben die met het mobiele netwerk verbinding kan maken, waardoor middels radiogolven en telefooncentrales data uitgewisseld kan worden met andere toestellen.
Hulp nodig bij het kiezen van een gsm-abonnement?
Bel KillMyBill voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle gsm-abonnementen in België en het afsluiten van een nieuw abonnement.
Advertentie
Hulp nodig bij het kiezen van een gsm-abonnement?
KillMyBill belt je gratis terug voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle gsm-abonnementen in België en het afsluiten van een nieuw abonnement.
Advertentie
De generaties mobiele data: van 1G tot 4G en 5G
Door de jaren heen hebben verschillende generaties mobiele netwerken elkaar opgevolgd. Het eerste netwerk, 1G, werd gebruikt door de allereerste gsm’s. Met dit mobiele netwerk kon de klant enkel draadloos bellen, wat in die tijd al een hele prestatie was. Zowel in de Verenigde Staten als Europa en alle andere delen van de wereld werden er al snel systemen ontwikkeld om dit netwerk te ondersteunen.
Al gauw bleek dat het 1G heel wat tekortkomingen had, waarna in de jaren 90 2G verscheen, dat de overgang inluidde van analoog naar digitaal. Dit mobiele netwerk netwerk bood de consument de mogelijkheid om voor het eerst te sms'en en MMS'en. Als vervolg op 2G werd 3G ontwikkeld. 3G bracht hogere snelheden met zich mee en de mogelijkheid om mobiel internet te gebruiken.
De meest recente ontwikkelingen zijn 4G en 5G. Hoewel beiden op elkaar lijken en dezelfde functies hebben, is 5G veel sneller, stabieler en duurzamer dan 4G. Het is echter ook duurder, waardoor de uitrol erg langzaam gaat en nog niet alle telecom aanbieders 5G-abonnementen aanbieden.
Wat kost mobiele data in België?
Het is in België mogelijk om op verschillende manieren mobiele data te ontvangen. Je kunt een gsm-abonnement afsluiten bij één van de Belgische telecom aanbieders, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van een prepaid kaart of een data-only simkaart te kopen.
De kosten voor mobiele data zijn naast de methode waarop je de data ontvangt ook afhankelijk van de hoeveelheid data. Bij een gsm-abonnement en data-only simkaart ontvang je een vaste hoeveelheid data, waarbij je kunt kiezen tussen verschillende hoeveelheden, waarbij je bij een prepaid kaart betaalt voor de hoeveelheid data die je verbruikt.
Sinds de zomer van 2022 is het niet langer meer mogelijk voor telecom aanbieders om hun gsm-abonnementen onbeperkt te noemen en om vervolgens beperkingen op te leggen voor de hoeveelheid data die je mag verbruiken. Telecom aanbieders mogen nu enkel nog aangeven dat hun abonnementen onbeperkt mobiel internet bevatten als eventuele beperkingen pas ingaan nadat je 300 GB data verbruikt hebt.
De kosten voor het gebruiken van mobiele data in het buitenland zijn afhankelijk van in welk land je surft op internet. Zolang je binnen de Europese Unie blijft, kun je namelijk zonder bijkomende kosten gebruik maken van de data in je gsm-abonnement of tegen dezelfde kosten surfen op internet als in België bij een prepaid kaart.
Dit geldt niet voor roaming buiten de Europese Unie. De telecom aanbieders kunnen voor de overige landen zelf bepalen hoeveel de kosten voor roaming bedragen. Vaak betaal je hierbij tussen de € 6,50 en € 15,00 per verbruikte MB. De roamingkosten kunnen hierdoor snel erg hoog oplopen.
Alternatieven voor het gebruiken van mobiel internet buiten de Europese Unie zijn het gebruiken van wifi, een lokale prepaid kaart aanschaffen of een eSIM voor het land van bestemming aanschaffen. Hoewel elke optie zijn voor- en nadelen heeft, zijn ze alle drie veel goedkopere opties dan roaming.
Voordat je buitenshuis kunt surfen op internet, zul je een simkaart moeten aanschaffen die het gebruiken van mobiele data ondersteunt, bijvoorbeeld middels het afsluiten van een gsm-abonnement. Zodra je de simkaart ontvangen hebt, steek je hem in je mobiele telefoon.
Hoewel het in de meeste gevallen meteen goed gaat, kan het zijn dat je bij de instellingen van je gsm moet aangeven dat je van die simkaart gebruik wilt maken om te surfen op internet. Dit is vooral erg belangrijk om te doen als je extra simkaarten hebt, bijvoorbeeld een lokale simkaart of eSIM voor het surfen op internet op reis.
Als je mobiel internet wilt gebruiken, dien je vervolgens enkel nog op het moment van gebruiken de mobiele gegevens aan te zetten. Je kunt dit via de instellingen van je mobiele telefoon doen, maar vaak ook bovenin je scherm.
Hulp nodig bij het kiezen van een gsm-abonnement?
Bel KillMyBill voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle gsm-abonnementen in België en het afsluiten van een nieuw abonnement.
Advertentie
Hulp nodig bij het kiezen van een gsm-abonnement?
KillMyBill belt je gratis terug voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle gsm-abonnementen in België en het afsluiten van een nieuw abonnement.
Advertentie
Wanneer moet je mobiele data uitzetten?
Als je verbonden bent met je wifi-netwerk thuis, zal je mobiele telefoon automatisch van mobiel internet overschakelen naar wifi zodra je binnen het bereik van het netwerk bent. In alle andere gevallen dat je geen mobiele data wilt gebruiken, zul je de mobiele gegevens moeten uitzetten.
Dit is bijvoorbeeld aan te raden op plekken waar de wifi-verbinding niet al te goed is, maar je wel veel op je mobiele telefoon doet - zoals video's kijken of applicaties downloaden - waardoor je anders veel mobiele data verbruikt. Ook als je op reis gaat, is het aan te raden om je mobiele data uit te zetten, om te voorkomen dat je veel of zelfs al je data verbruikt.
Mobiele data werkt niet: wat moet je doen?
Wanneer je mobiele data niet werkt, kunnen er meerdere dingen zijn die je kunt controleren om de oorzaak te achterhalen:
Ga in de online klantenzone van je telecom aanbieder na of je alle mobiele data die maand verbruikt hebt.
Ga in de instellingen van je gsm na of je hebt aangegeven dat je voor mobiel internet gebruik wilt maken van de simkaart met data.
Start je mobiele telefoon opnieuw op.
Haal je simkaart uit je telefoon en test hem in een ander toestel. Heb je op dat toestel wel data, dan ligt het aan je telefoon, anders aan je simkaart.
Maaike is de telecom expert van Selectra. Zij is toegewijd aan jou helpen het juiste telecom abonnement te vinden. Zij helpt jou graag met het vinden van antwoorden op al je vragen over internet, TV en telefonie en het vergelijken van alle telecom abonnementen in België.
Deel dit artikel:
Vergelijk gratis en vrijblijvend
alle telecom abonnementen en providers
Bel ons voor gratis advies en hulp
Bel Selectra voor een gratis en vrijblijvende vergelijking, hulp met al je problemen en antwoorden op al vragen (gratis dienst).