Gasfactuur verlagen: 7 tips van Selectra
Aardgas wordt door de Belgen sterk gewaardeerd. In ons land zijn er maar liefst 2,6 miljoen gezinnen die aardgas als energiebron gebruiken om aan hun noden te voldoen. 400 000 anderen consumenten gebruiken aardgas ook om te koken, of om water te verwarmen. Elk jaar worden er ongeveer 300 000 gastoestellen verkocht. Er zijn verschillende elementen die deze cijfers kunnen verklaren: aardgas is minder vervuilend dan andere brandstoffen en het verzekert ook een optimaal comfort. De prijzen zijn daarnaast zeer aantrekkelijk dankzij de vrije markt die plaats laat aan concurrerende aanbieders. Toch kan er altijd geld bespaard worden. Om er zeker van te zijn dat uw aardgasfactuur zo laag mogelijk blijft, neemt u best de volgende richtlijnen even door !
Verbruik dagelijks minder aardgas
Om uw energiefactuur te verlagen, is het noodzakelijk dat u uw aardgasverbruik beheerst. U zal nieuwe reflexen moeten kweken om zo eventuele slechte gewoontes aan de kant te schuiven.
De verwarming: het meest kostelijk onderdeel
De verwarming is de belangrijkste oorzaak van het hoge bedrag op uw factuur. Gemiddeld is de verwarming goed voor zo'n 50% van de totale kost. Om dat het bedrag op uw factuur te verminderen, moet u niet alleen uitkijken voor uw verbruik maar moet u er ook voor zorgen dat uw verwarmingssysteem optimaal functioneert. We geven enkele tips:
1. Over uw verwarming:
- Bedek hem nooit;
- Zorg ervoor dat er geen meubels in direct contact komen: contact kan zorgen voor een slechte verdeling van de warmte in de kamer;
- Stof hem minstens twee keer per jaar af: zo kan het verwarmingssysteem optimaal functioneren en verlaagt u ook de hoeveelheid stof in de lucht;
- Poets de verwarming minstens één keer per jaar helemaal uit, liefst voor het begin van de winter.
2. Verlaag de temperatuur
Als u de temperatuur van de thermostaat verlaagt met zelf maar 1 graad, dan kan dit uiteindelijk een besparing van 7% betekenen. Een iets dikkere trui aantrekken, is dus ook één goede tip om minder te betalen.
3. Pas de temperatuur aan
Elke kamer van uw woning heeft niet per se dezelfde temperatuur nodig. Zo kan u in de woonplaats een temperatuur van 19°C instellen, 21°C in de badkamer en 16°C in uw slaapkamer. Om dit effectief te realiseren, plaatst u best een thermostatische kraan op elke radiator om zo controle uit te oefenen op de verschillende verwarmingen.
4. Verwarm enkel als u thuis bent
Als u er niet bent, dan kan u de temperatuur van uw woning verlagen. U kunt daarvoor gebruik maken van de afstelknop kamertemperatuur die u op uw verwarmingsketel terugvindt. Deze knop laat u toe om 's nachts het huis enkele graden minder te verwarmen. Dit is een voordeel voor zowel uw nachtrust als voor uw portemonnee !
Goedkoop verwarmen? Zoekt u naar een manier om goedkoper uw huis te verwarmen? Lees ons artikel met 8 tips voor goedkoop verwarmen.
5. Thermisch comfort
Controle uitoefenen op het vocht in uw woning, heeft een invloed op de gevoelstemperatuur. Om in een gezonde woning te leven, verlucht u het best elke morgen vijf minuten bij het opstaan. Dit helpt de vochtigheid weg te werken die o.a. door de ademhaling in het huis blijft hangen. Daarnaast bestaan er ook ventilatiesystemen. Een mechanisch ventilatiesysteem (MVS) heeft als doel de lucht in de verschillende kamers van de woning te reguleren. De MVS kan verschillende werkingen hebben: ze kunnen de ventilatie aanpassen aan de hoeveelheid vocht die er in de lucht aanwezig is.
6. Sluit de luiken
Het sluiten van luiken of gordijnen kunnen ervoor zorgen dat de warmte niet ontsnapt. Wanneer u dit niet doet, verliest u 15% tot 50% van uw energie, afhankelijk van het type vensterglas en de oppervlakte van uw deuren en ramen.
7. Kies voor een spaarzame verwarmingsinstallatie
Vandaag de dag hebben aardgasketels verschillende voordelen: ze zijn veiliger, spaarzaam en ecologisch in vergelijking met hun voorgangers. Vrij opmerkelijk is dat aardgas minder vervuilend is dan andere fossiele brandstoffen: het stoot 41% minder CO2 uitstoot dan koolstof, 28% minder dan olie. Het is ook zeer gemakkelijk: er is veel minder stokkeerruimte nodig. M.a.w. er hoeft geen reservoir geïnstalleerd te worden, en de ketel neemt weinig plaats in. Daarentegen zijn aardgasketels die ongeveer 15 jaar oud zijn veel minder efficiënt: hun rendement verlaagt met ongeveer 33%. Om uw energierendement te garanderen, neemt u best contact op met een expert om een energieprestatiecertificaat op te stellen. Op die manier komt u te weten of uw huidige verwarmingsinstallatie vernieuwd of vervangen moet worden. Aarzel zeker niet om u te informeren over de verschillende bestaande verwarmingsinstallaties. Op die manier vindt u de meest geschikte installatie voor uw woning en verbruikgewoontes. Belangrijk is ook dat uw woning goed geïsoleerd is, om zo minder warmte te verliezen. In dat geval zal u eventueel voor een kleinere, minder krachtige aardgasketel kunnen kiezen. En betekent dat uw factuur u verlaagt!
Gebruik minder warm water
Aardgas laat u toe om op elk moment over warm water te beschikken. Zeer handig, maar kostelijk. Hieronder een paar nuttige tips om minder te verbruiken.
- Kies voor een douche i.p.v. een bad. Hiermee bespaart u niet enkel water, maar ook energie! Er komen verschillende oplossingen in aanmerking om uw verbruik te verlagen: het plaatsen van een waterbespaarder, een stroombeperker of een “stop-douche”. De stop-douche heeft als functie de waterstraal te onderbreken, door ook de geregelde temperatuur te behouden. Zo moet het water niet blijven stromen bij het inzepen bijvoorbeeld. Verbruik ook enkel water als u het ook gebruikt!
- Het warm water hoeft de 55 - 60°C niet te overschrijden. Deze temperatuur is ideaal om verschillende redenen. Ten eerste worden pathogene bacteriën tegengegaan. Dankzij deze temperatuur kan overigens geen kalkaanslag plaatsvinden. Uw verwarmingsinstallatie zal zo op lange termijn beter renderen, wat niet wegneemt dat hem u minstens één keer per jaar moet laten onderhouden.
Kook op aardgas en bespaar
Een gasfornuis kent verschillende voordelen: het is snel, efficiënt, maar vooral duurzaam op vlak van energie ! Toch kan het nog altijd beter. Hieronder vindt u een paar nuttige tips terug om het gebruik van aardgas te beperken:
- Gebruik kookpotten en –pannen waarvan de diameter even groot (of groter) is als dat van uw kookplaat;
- Bedek uw kookpotten en –pannen: dit is drie keer zo spaarzaam als ze niet te gebruiken;
- Kuis de branders goed uit.
En om uw rendement te maximaliseren, is het gebruik van een hogedrukpan, ook wel eens « snelkookpan »genoemd, zeker aan te raden: u bespaart er maar liefst 40% tot 70% energie mee !
Vergelijk de prijzen van de verschillende aardgasleveranciers
Om uw aardgasfactuur te verlagen, is het van groot belang een bewuste keuze te maken wat betreft uw energieleverancier. Om te kunnen genieten van de laagste prijzen, moet u de prijs per kWh voor gas vergelijken die aangeboden worden door de verschillende leveranciers. Door rekening te houden met uw verbruikgewoontes en de voordeligste prijzen op de markt, blijft u genieten van de beste condities en betaalt u minder! Heeft u hulp nodig bij het vergelijken van de prijzen? Geen nood, Selectra helpt u! Ga naar onze pagina energie (elektriciteit en/of gas) en doe de test. U kan zelfs een expert inschakelen die u helpt om de juiste energieleverancier te kiezen. Waar wacht u nog op?