Let op: je energiekosten verschuiven binnenkort

Vanaf 2028 wordt elektriciteit goedkoper, maar gas en olie duurder. Dat is het gevolg van het klimaatplan, dat op 7 juni 2025 werd ingediend door de Vlaamse regering. Het klimaatplan heeft als doel om de CO2-uitstoot met 40 procent te verlagen tegen 2030.
Wat staat er in het klimaatplan van de Vlaamse regering
Elektriciteit is vandaag de dag in Vlaanderen veel duurder dan gas. Een van de meest opmerkelijke punten in het klimaatplan is daarom de taxshift, waarbij meer dan 325 miljoen euro aan heffingen van de elektriciteitsfactuur zal verschuiven naar de gasfactuur. Hiermee wil de Vlaamse regering de overstap naar onder andere elektrische wagens en warmtepompen aanmoedigen.
De belasting op elektriciteit daalt
Om te vermijden dat gezinnen die op gas verwarmen de dupe worden van deze taxshift, kondigde Melissa Depraetere (Vooruit), Vlaams minister van Energie en Klimaat, nog een extra belastingvermindering op elektriciteit aan.
Concreet betekent deze belastingvermindering dat mensen die met gas verwarmen hun energiefactuur niet zien stijgen. Hoewel er extra heffingen op gas bijkomen, wordt dit gecompenseerd door een bijkomende korting op het elektriciteitsgedeelte.
Vlaams klimaatplan komt jaar te laat
Na lange onderhandelingen heeft Vlaanderen eindelijk een nieuw klimaatplan voorgesteld. Het plan komt ruim een jaar later dan gepland. De Europese Unie verwacht dat België tegen 2030 de uitstoot met 47 procent vermindert ten opzichte van 2005. Vlaanderen legde de lat eerder op 40 procent, maar zelfs dat doel lijkt onhaalbaar. Met de huidige maatregelen wordt slechts een daling van 33,7 procent verwacht. Om dat gat te dichten, komt de Vlaamse regering nu met extra maatregelen. Minister-president Matthias Diependaele stelde het plan voor, samen met ministers Melissa Depraetere (Energie), Annick De Ridder (Mobiliteit) en Jo Brouns (Landbouw).
Elektriciteitsfactuur daalt gemiddeld met 100 euro per jaar
De veranderingen zouden vanaf 2028 voelbaar worden. Hoe groot de impact op de gemiddelde energiefactuur zal zijn, is voorlopig nog niet bekend. Volgens het kabinet van Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere (Vooruit) worden de nodige berekeningen nog gemaakt. Het uitgangspunt binnen de regering is alvast dat de jaarlijkse stroomfactuur met 100 euro moet dalen. Voor gezinnen die met aardgas verwarmen, mag er niets veranderen aan hun factuur.
De extra heffingen op aardgas worden volgens het kabinet gecompenseerd door een bijkomende verlaging van de elektriciteitsfactuur. Op die manier wil Depraetere elektriciteit aantrekkelijker maken, zonder aardgasgebruikers te straffen.
Ik wil vermijden dat gezinnen die op gas verwarmen de dupe worden van de taxshift. Wie elektrisch verwarmt, wordt beloond en ziet zijn energiefactuur verder dalen. Tegelijk beschermen we de koopkracht van wie op gas verwarmt
Meer steun voor renovatie en energie-efficiëntie
- Verder komt er ook extra renovatiesteun voor sociale woningen, met onder meer renteloze leningen voor bepaalde inkomensgroepen, zodat ook zij in comfortabele omstandigheden kunnen wonen bij hitte. Daarnaast wordt er een renovatiepremie voorzien voor warmtepompen, ook voor bewoners van appartementen, om energiezuinige verwarming toegankelijker te maken.
- Op vlak van mobiliteit wil de Vlaamse regering het vertrouwen in elektrische wagens vergroten via een uniforme batterijcheck bij tweedehandsmodellen. Voor vrachtwagens die elektrisch willen rijden, wordt de regelgeving aangepast zodat er extra batterijcapaciteit mogelijk is zonder verlies aan laadruimte.
- In de glastuinbouwsector, die vandaag nog sterk afhankelijk is van aardgas, wordt ingezet op een verdere verduurzaming. Ook bedrijven worden aangespoord om energie-efficiënter te werken via vergroeningsscans en hervormde ecologische steunmaatregelen.


Vergelijk alle energieleveranciers (Gratis dienst)
Bel de energie-experts van Selectra om een vergelijking van alle leveranciers uit te voeren.


Energie vergelijken (100% gratis)
Vergelijk alle energieleveranciers met onze gratis energievergelijker.