Binnen 3 jaar al stroomtekort? Dit is wat je moet weten

Aangemaakt op
minuten lezen
Stroomtekort

Volgens netbeheerder Elia dreigt België binnen enkele jaren met een tekort aan elektriciteit te zitten. Tot 2028 lijkt er nog geen probleem, maar daarna kan het dat de vraag naar stroom groter wordt dan wat ons land aankan. Hoe komt dat? Wat is het risico? En vooral: wat kunnen we eraan doen? Lees het antwoord op deze vragen hieronder.

Waarom dreigt er een tekort aan elektriciteit?

Onze samenlevingverbruikt steeds meer elektriciteit. Denk aan elektrische auto’s, warmtepompen en laadpalen. Daardoor stijgt de vraag naar elektriciteit sterk: verwacht wordt dat de vraag tegen 2035 zelfs met 50% zal stijgen. Tegelijk verdwijnen er energiebronnen: in 2035 sluiten twee kerncentrales definitief hun deuren. En dat terwijl ze nu samen goed zijn voor bijna 2.000 megawatt.

Zonder extra maatregelen zou ons land in 2035 tot bijna 5.000 megawatt tekort kunnen hebben. Dat is ongeveer het dubbele van het verbruik van alle gezinnen in Brussel samen.

Wat gebeurt er tot 2028?

Voor de korte termijn is er goed nieuws: tot 2028 verwacht Elia geen problemen. Dankzij de verlengde levensduur van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 en het zogenaamde CRM-systeem (waarbij bedrijven steun krijgen om stroom te voorzien op drukke momenten), blijft de balans voorlopig in evenwicht. Maar dat verandert vanaf 2029, vooral omdat kerncentrales dan uitvallen én de vraag blijft stijgen.

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van Selectra voor gratis advies of vrijblijvende informatie. Wij zijn nu bereikbaar!

Informatie energie België (Gratis dienst)

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 586 07 80.

Wat zijn mogelijke oplossingen?

Volgens Elia zijn er meerdere manieren om een tekort te voorkomen:

  • Kerncentrales langer openhouden
  • Meer windenergie op zee bouwen
  • Sterkere verbindingen met het buitenland
  • Slim omgaan met stroomverbruik

Tip van Selectra: hoe ga ik slim om met stroom?

Probeer je elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te plannen op momenten dat er veel stroom beschikbaar is, zoals tijdens zonnige middagen. Vermijd verbruik op piekmomenten, bijvoorbeeld ’s avonds wanneer iedereen thuis is. Zo help je niet alleen het elektriciteitsnet in balans te houden, maar kan je met een dynamisch tarief ook flink besparen op je energiefactuur.

Moeten we ons zorgen maken?

Volgens netbeheerder Elia is er nog tijd om actie te ondernemen, maar dan moeten er wel snel duidelijke keuzes worden gemaakt. Tegen 2027 moet de overheid beslissen of we kerncentrales langer openhouden, extra windparken bouwen of onze verbindingen met het buitenland versterken.

Bij Selectra volgen we deze evoluties op de voet, omdat ze een directe invloed hebben op jouw energiefactuur en op de zekerheid van onze stroomvoorziening. Als consument kan je zelf ook een verschil maken door bewuster met energie om te gaan en te kiezen voor een energiecontract en energieleverancier die het best bij jouw situatie aansluit.

Logo Selectra
Logo Selectra

Vergelijk alle energieleveranciers (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van Selectra om een vergelijking van alle leveranciers uit te voeren.

Logo Selectra
Logo Selectra

Energie vergelijken (100% gratis)

Vergelijk alle energieleveranciers met onze gratis energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 5 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer artikelen over energie