Maaike is de telecom expert van Selectra. Zij is toegewijd aan jou helpen het juiste telecom abonnement te vinden. Zij helpt jou graag met het vinden van antwoorden op al je vragen over internet, TV en telefonie en het vergelijken van alle telecom abonnementen in België.
Geactualiseerd op
minuten lezen
Voorkomen dat de batterij van je gsm snel leeg is? Zorg dan dat je goede oplaadgewoonten hebt en houdt de temperatuur van je gsm in de gaten. Ook is het belangrijk om te zorgen dat je gsm volledig ge-update is. Tot slot kun je de instellingen van je gsm aanpassen voor een langere batterijduur. Maar zelfs met deze gewoonten, zal de batterijcapaciteit van je gsm altijd iets teruglopen.
Hoe wordt de capaciteit van een gsm batterij bepaald?
Met batterijcapaciteit wordt de totale hoeveelheid elektrische lading dat een batterij kan opslaan en dat vervolgens gebruikt wordt door een toestel om te werken bedoeld. De batterijcapaciteit bepaald dus hoelang je toestel kan werken voordat die opnieuw opgeladen dient te worden.
Hoeveel de batterijcapaciteit van je mobiele telefoon is, is afhankelijk van het soort, de grootte van de en de chemische samenstelling van de batterij. Hierdoor kunnen er grote verschillen in de gebruikstijd van mobiele telefoons zitten. Het is dus belangrijk om hierop te letten bij een nieuwe smartphone.
Hoe bereken je de looptijd van je gsm batterij?
Voor het berekenen van de looptijd van je gsm batterij, dien je allereerst te weten wat de maximale batterijcapaciteit is. Vervolgens dien je ook te weten wat het gemiddelde energieverbruik van je smartphone is. Als je deze twee gegevens hebt, kun je berekenen hoelang je gebruik kunt maken van je smartphone voordat je hem weer moet opladen.
Voorbeeld berekening Een mobiele batterij heeft een capaciteit van 2000 mAh en verbruikt gemiddeld 100 mAh. Dit houdt in dat je 20 uur (2000 mAh / 100 mAh) gebruik kunt maken van een smartphone als de batterij volledig opgeladen is.
1. Met goede oplaadgewoonten de levensduur van je gsm batterij verlengen
Met betrekking tot je oplaadgewoonten kun je een vijftal zaken in gedachten houden / in praktijk proberen te brengen om je mobiele batterij zo lang mogelijk mee te laten gaan.
Gebruik de officiële opladers en kabels die meegeleverd zijn bij je smartphone. Als dit niet mogelijk is, is het aan te raden om hoogwaardige en betrouwbare alternatieven te gebruiken en niet goedkope of merkloze opladers. Goedkope en merkloze opladers kunnen namelijk je batterij beschadigen.
Tegenwoordig worden bij veel toestellen snellaadkabels geleverd. Dit kan erg praktisch zijn, maar je batterij warmt hierdoor ook meer op. Het is daarom aan te raden om snellaadkabels alleen te gebruiken als je het dringend nodig hebt en in de andere situaties standaard opladen te geruiken.
Probeer je batterij op te laden voordat hij onder de 20 % komt en probeer het onder de 80 % te houden. Het volledig ontladen en opladen van je mobiele telefoon kan namelijk voor extra slijtage aan je batterij zorgen. Het opladen als de batterij nog niet "volledig" leeg is, brengt bovendien geen schade aan aan je gsm batterij.
Als de batterij voor 100 % opgeladen is, is het het beste om je smartphone niet te lang aan de oplader te laten liggen. Hoewel dit voor korte termijn geen schade aanricht, is dit voor een langere termijn (zoals de gehele nacht) wel het geval.
Wil je jouw gsm voor een langere tijd opbergen? Zorg er dan voor dat de batterij ongeveer 50 % bevat. Een volledig volle of lege batterij kan namelijk capaciteitsverlies tot gevolg hebben.
2. Houd de temperatuur van je gsm in de gaten voor een langere levensduur van de gsm batterij
De temperatuur van de batterij en je mobiele telefoon kan veel invloed hebben op de levensduur van de batterij en hoe snel de batterij leeg loopt.
Naast het gebruiken van standaard laadkabels in plaats van snellaadkabels om te voorkomen dat de batterij te veel warmte genereert, is het ook belangrijk om het toestel zelf niet te lang bloot te stellen aan extreem hoge temperaturen.
Het is bijvoorbeeld sterk af te raden om je mobiele telefoon gedurende een langere tijd in direct zonlicht te houden of om de gsm in een hete auto achter te laten. Dit kan namelijk de afbraak van de batterij versnellen.
In veel gevallen zal je mobiele telefoon aangeven wanneer die (bijna) oververhit is. Het is in deze gevallen belangrijk om de temperatuur van het toestel te verlagen, om de impact op de batterij zo veel mogelijk te beperken.
3. Zorg dat je gsm volledig ge-update is
Fabrikanten van mobiele telefoons en applicatie brengen regelmatig updates uit die de werking en de prestaties van de telefoon en applicaties zou moeten verbeteren.
Een vaak voorkomend bij-effect van deze updates is ook dat je toestel of de applicatie minder energie verbruikt. Hierdoor wordt er minder batterij verbruikt, waardoor je langer kunt genieten van een hogere batterijcapaciteit.
Heb je vragen of is iets niet duidelijk?
Bel KillMyBill voor antwoorden op al je vragen over de telecommarkt, de telecom aanbieders en de telecom abonnementen.
Advertentie
Heb je vragen of is iets niet duidelijk?
Bel KillMyBill voor antwoorden op al je vragen over de telecommarkt, de telecom aanbieders en de telecom abonnementen.
Advertentie
4. Pas de instellingen van je gsm aan voor een langere batterijduur
Er zijn verschillende instellingen die een negatieve invloed kunnen hebben op de duur van de batterij. Het is daarom aan te raden om:
het aantal applicaties en processen die op de achtergrond draaien zoveel mogelijk te beperken. Doordat deze applicaties en processen actief zijn, zullen ze ook energie verbruiken en hebben ze dus ook een impact op de batterij.
de felheid van het scherm te verlagen of om zelfs de donkere modus van applicaties of je toestel te gebruiken.
je scherm sneller naar de time-out stand te laten gaan als je het niet gebruikt.
pushmeldingen te verminderen of volledig uit te zetten. Des te minder pushmeldingen je ontvangt, des te minder je scherm gebruikt / verlicht dient te worden.
(de intensiteit van) trillingen te minimaliseren. Des te minder je telefoon trilt, des te minder energie er verbruikt wordt.
batterijbesparende modi - of zelfs de vliegtuidstand - van je mobiele telefoon te gebruiken. Hierdoor zullen achtergrondprocessen beperkt worden, de helderheid van het scherm verlaagd worden en de prestaties van je gsm geoptimaliseerd worden voor het verlengen van de levensduur van de batterij.
locatiediensten - zoals de GPS - en Bluetooth uit te zetten.
gebruik te maken van wifi wanneer dit mogelijk is en in deze gevallen mobiel internet volledig uit te zetten, aangezien wifi over het algemeen minder energie verbruikt dan mobiel internet.
Kun je de batterij van een gsm vervangen?
Als de batterij van je gsm zo snel leegloopt dat bovenstaande tips geen of nauwelijks meer invloed hebben, is het ook mogelijk om de mobiele batterij te vervangen. Als je dit wilt doen, is het belangrijk om de batterij te vervangen door de originele batterij of door een batterij met een hoge kwaliteit.
Momenteel is er echter nog het probleem dat veel gsm batterijen vastgelijmd zitten in het toestel of dat ze niet bereikbaar zijn. Het is hierdoor ook niet mogelijk om de gsm batterij te vervangen.
In 2022 heeft het Europees Parlemenet echter een nieuwe wet aangenomen die dit zal moeten gaan veranderen voor alle batterijen, niet alleen voor gsm batterijen. Deze nieuwe wet moet vanaf 2024 ingaan en houdt kortweg het volgende in:
Batterijen moeten duurzamer zijn.
Batterijen moeten eenvoudiger te vervangen zijn.
Er moeten due diligence normen komen voor de gehele waardeketen.
Er moeten ambitieuzere doelstellingen gemakt worden voor afvalbeheer.
Maaike is de telecom expert van Selectra. Zij is toegewijd aan jou helpen het juiste telecom abonnement te vinden. Zij helpt jou graag met het vinden van antwoorden op al je vragen over internet, TV en telefonie en het vergelijken van alle telecom abonnementen in België.
Deel dit artikel:
Vergelijk gratis en vrijblijvend
alle telecom abonnementen en providers
Bel ons voor gratis advies en hulp
Bel Selectra voor een gratis en vrijblijvende vergelijking, hulp met al je problemen en antwoorden op al vragen (gratis dienst).