Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel Selectra voor een gratis telefonische vergelijking en advies of vergelijk alle contracten online. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar!

energie-vergelijken
Logo Selectra

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de Selectra energievergelijker.

Alles over de omschakeling van arm naar rijk gas in België

Geactualiseerd op
minuten lezen
Arm naar rijk gas

Hoewel je hier als consument niet veel van merkt, maken we in Belgie gebruik van twee soorten gas: arm en rijk gas. De komende jaren gaat België omschakelen naar een systeem met alleen maar rijk gas. Selectra geeft je alle informatie over deze omschakeling en wat de gevolgen zijn.

Waarom omschakeling van arm naar rijk gas?

Aardgas is een energiedrager die in een woning in principe altijd hetzelfde werkt. Toch maken we in België gebruik van twee verschillende soorten gas, namelijk arm en rijk gas. Arm gas is een laagcalorisch type gas, wat betekent dat je meer gas nodig hebt om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Rijk gas is hoogcalorisch en kan meer energie opwekken met dezelfde hoeveelheid gas.

Arm gas komt uit het Groningse gasveld in Nederland en wordt door ruim 1,6 miljoen huishoudens gebruikt. De Nederlandse overheid heeft echter besloten om het gasveld te sluiten door aardbevingen, waardoor België genoodzaakt is om gas uit andere landen te halen.

Gas uit andere gasproducerende landen, zoals Qatar, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, zijn allemaal rijk gas. Om deze reden zal België in grote delen van het land gaan omschakelen van arm naar rijk gas.

Gevolgen van de omschakeling

Zoals gezegd is de samenstelling van rijk gas anders dan die van arm gas. Dit betekent dat de infrastructuur die gebruikt wordt voor het transport van Nederlands gas in ons land gewijzigd moet worden. Alle verbruikers die van arm naar rijk gas veranderen moeten hun toestellen laten controleren. Toestellen die te oud zijn of niet compatibel zijn met rijk gas zullen vervangen moeten worden.

Geen zorgen: bijna alle toestellen zijn compatibel met zowel rijk als arm gas. Enkel gasketels die dateren van vóór 1978 zijn mogelijk niet compatibel. In dit geval is het aan te raden om de gasketel te vervangen of eventueel na te laten lopen door een technieker.

Wie is betrokken bij de omschakeling?

De 1,6 miljoen consumenten die vandaag arm gas verbruiken bevinden zich in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Luik (Hannuit en Waremme), Henegouwen, Namen en het Brussels Hoofdstedelijke Gewest alsook in het westen van Limburg. Je zult een bericht van je netbeheerder ontvangen over de omschakeling.

De omschakeling van arm naar rijk gas is in 2018 begonnen en zou oorspronkelijk tot 2029 duren. Door een versnelde sluiting van het gasveld in Nederland is deze datum naar voren geschoven en zou iedereen in België tegen 2024 aangesloten moeten zijn op rijk gas.

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel Selectra voor een gratis telefonische vergelijking en advies of vergelijk alle contracten online. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar!

energie-vergelijken
Logo Selectra

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de Selectra energievergelijker.

Kosten door de omschakeling naar rijk gas

De kosten van de omschakeling zullen voor de meeste huishoudens beperkt zijn. Enkel gebruikers van oude gasketels moeten mogelijk investeren in een nieuwe ketel of een technieker de ketel na laten kijken. Bovendien is het in alle gevallen aan te raden om een technieker naar de ketel te laten kijken voordat je wordt omgeschakeld naar rijk gas. Dit kan bijvoorbeeld bij het periodieke ketelonderhoud.

Zijn er prijsverschillen tussen arm en rijk gas?

Er zijn geen prijsverschillen tussen arm en rijk gas. Doordat je gasverbruik gefactureerd wordt in kWh, betaal je voor de hoeveelheid opgewekte energie en niet voor het volume. Je hebt namelijk meer arm gas nodig om dezelfde hoeveelheid energie opgewekt met rijk gas te produceren, maar in kWh zal dit precies hetzelfde zijn. Uiteraard bestaan er wel prijsverschillen tussen de gasleveranciers, maar deze staan los van het type gas.

Om het gasverbruik in m3 om te rekenen naar kWh, dien je de conversiefactor voor jouw gemeente te gebruiken. Bekijk onze pagina over gas m3 naar kWh berekenen voor meer informatie.

Vraag een offerte voor de cv-ketel aan

Benieuwd naar de kosten? Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een nieuwe cv-ketelinstallatie. ✔️ Gratis offerte ✔️ Volledig vrijblijvend ✔️ Erkende installateurs

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 107 stemmen vond de informatie nuttig.