NFC: Betekenis, werking en instellen
NFC is de afkorting wat Near-Field Communication en maakt het mogelijk om toestellen dat zich op korte afstand van elkaar bevinden met elkaar te bevinden. Hierdoor kan NFC bijvoorbeeld gebruikt worden voor het betalen met jouw mobiele telefoon of smartwatch.
Wat is NFC?
NFC is vergelijkbaar met bluetooth, met als grote verschil dat toestellen bij NFC maximaal tien centimeter van elkaar verwijderd mogen zijn, in tegenstelling tot bij bluetooth. Dit heeft echter als voordeel dat verbindingen sneller opgezet kunnen worden, er minder energie verbruikt wordt en het een veilige manier is om data uit te wisselen.
Om gebruik te kunnen maken van NFC, zullen beide toestellen moeten beschikken over de NFC-functionaliteit. Hoewel veel smartphones over deze functionaliteit beschikken, zal dit niet bij alle toestellen het geval zijn.
Hoe werkt NFC?
Bij NFC wordt er gebruik gemaakt van een speciale NFC-chip die in toestellen verwerkt moet zijn. Zonder deze NFC-chip kan een toestel geen gebruik maken van NFC. Je kunt vervolgens NFC in de instellingen van jouw smartphone terugvinden, zoals je ook bluetooth of wifi terug kunt vinden.
Wanneer je gebruik wilt maken van NFC, hoef je enkel NFC aan te zetten. Vervolgens houdt je jouw smartphone of smartwatch dicht bij het andere toestel, die dan de elektromagnetische golven die vanuit jouw smartphone / smartwatch verstuurd worden ontvangt en omzet in gegevens.
Wat zijn de voordelen van NFC?
NFC kent enkele grote voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld het gebruiken van bluetooth:
- Het uitwisselen van data gaat relatief snel.
- Het uitwisselen van data is veilig.
- Het gebruik van NFC is relatief energiezuinig.
Daarnaast kunnen NFC-chips in een groot aantal verschillende producten verwerkt worden. Zo zal het op den duur mogelijk worden om vrijwel alle elektronische toestellen waar data-uitwisseling van te pas komt met elkaar te verbinden middels NFC.
Hoe kun je NFC aanzetten?
Het aanzetten van NFC is op een iPhone niet mogelijk. NFC zal op een iPhone namelijk altijd aanstaan. Dit houdt echter niet in dat je hoeft te vrezen voor het onverwacht uitwisselen van data. Hoewel NFC aanzetten op een iPhone niet mogelijk is, zal de functionaliteit enkel geactiveerd worden als jouw iPhone zich dicht bij een NFC-lezer of -tag bevindt.
Voor extra veiligheid kun je bovendien in de instellingen van iedere applicatie op je iPhone aangeven of die wel of geen gebruik mag maken van NFC. Als je de applicatie geen toestemming geeft voor het gebruiken van NFC, zul je niet het risico lopen dat NFC onverwacht toch geactiveerd wordt voor die applicatie.
Het aanzetten van NFC is op een Android-toestel wel mogelijk. Hiervoor ga je naar de instellingen van jouw gsm en vervolgens naar "Draadloze verbindingen", "Netwerken" of "Connectiviteit". Hier zul je "NFC" terugvinden, die je vervolgens aan of uit kunt zetten.
Hoe kun je betalen middels NFC?
Middels NFC is het bijvoorbeeld mogelijk om met jouw smartphone of smartwatch te betalen. Hoe dit precies werkt, is afhankelijk van het type gsm dat jij hebt en van de applicatie van de bank. In sommige gevallen zal het namelijk nodig zijn om een andere applicatie, zoals Google Wallet of Apple Pay, te gebruiken.
Op het moment dat je een betaling wilt doen, open je de applicatie en / of activeer je NFC. Vervolgens houd je jouw smartphone tegen het bankapparaat aan, waarna de betaling uitgevoerd wordt.