Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel Selectra voor een gratis telefonische vergelijking en advies of vergelijk alle contracten online. Onze medewerkers zijn nu bereikbaar!

energie-vergelijken
Logo Selectra

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de Selectra energievergelijker.

Spelers energiemarkt België: overzicht alle deelnemers 2024

Geactualiseerd op
minuten lezen
Energiemarkt

Op de Belgische energiemarkt zijn een groot aantal spelers te vinden. De belangrijkste spelers zijn de energieleveranciers, energieproducenten, regulatoren en netbeheerders. Samen zorgen deze bedrijven en instanties voor een goede en veilige werking van de Belgische energiemarkt. Bekijk op deze pagina alle informatie over de spelers op de energiemarkt in België.

Energieleveranciers en -producenten

De meest zichtbare spelers op de energiemarkt zijn de energieleveranciers en -producenten. Energieleveranciers zijn uitsluitend verantwoordelijk voor de facturatie van energie en zorgen dat alle instanties die bijdragen aan de energiemarkt hun kosten kunnen dekken. Een energieleverancier kan ook een producent zijn, maar dit is niet altijd het geval. Bovendien hoeft een energieproducent niet altijd ook een leverancier te zijn. Er zijn genoeg bedrijven die uitsluitend elektriciteit produceren, maar geen contracten aanbieden.

Energieleveranciers in België

Om gas en/of elektriciteit te kunnen gebruiken dien je een energiecontract af te sluiten bij een van de commerciële energieleveranciers die actief zijn op de Belgische markt. Na de liberalisering van de energiemarkt zijn er een groot aantal nieuwe leveranciers toegetreden tot de Belgische energiemarkt, waardoor je tegenwoordig kunt kiezen uit een groot aanbod. De voormalige monopolist ENGIE is nog steeds de grootste energieleverancier in België, maar heeft de afgelopen jaren veel marktaandeel verloren.

Energieleveranciers zijn vooral verantwoordelijk voor het facturatie gedeelte. Zij zorgen voor het opmaken van de facturen en berekenen alle kosten die worden overgemaakt aan de andere spelers, zoals de nettarieven en belastingen. Verder moeten de leveranciers ook energie inkopen op de groothandelsmarkten en in sommige gevallen produceren ze zelf ook elektriciteit.

Nieuw energietarief vinden?

Energie vergelijken doe je met Selectra.

Energieproducenten in België

Om elektriciteit te gebruiken, moet het eerst geproduceerd worden. Dit kan door middel van een groot aantal energiebronnen, zoals met kerncentrales, zonnepanelen of windmolens. In België maken we gebruik van verschillende energiebronnen voor de productie van elektriciteit. Deze elektriciteit wordt opgewekt door verschillende spelers, waaronder uitbaters van kerncentrales en huishoudens met zonnepanelen.

In grote lijnen bestaan er in België drie verschillende soorten elektriciteitsproducenten:

  1. Bedrijven die zich enkel bezighouden met de productie van elektriciteit.
  2. Energieleveranciers die, naast het leveren van energie, ook zelf elektriciteit produceren.
  3. Huishoudens met een productie-installatie, zoals zonnepanelen of een particuliere windmolen.

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van Selectra voor gratis advies of vrijblijvende informatie. Wij zijn nu bereikbaar!

Informatie energie België (Gratis dienst)

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 586 07 80.

Transmissie- en distributienetbeheerders op de energiemarkt in België

Gas en elektriciteit is niet altijd overal beschikbaar. Het moet van een productie- of opslaglocatie worden vervoerd naar woonwijken en bedrijven, vaak over lange afstanden. Het vervoer en de distributie van energie gebeurt in België door een aantal verschillende spelers. Hier wordt altijd een onderscheid gemaakt tussen de distributie van energie binnen een gemeente en het vervoer van energie over langere afstanden.

Distributienetbeheerders

Distributienetbeheerders zijn verantwoordelijk voor het verdelen van energie in een gemeente. Dit gebeurt door middel van een complex netwerk van leidingen en kabels die vaak ondergronds zijn te vinden. In België kennen we zeven verschillende netbeheerders:

  1. Fluvius in Vlaanderen
  2. Sibelga in Brussel
  3. ORES in Waals Brabant, Est, Henegouwen, Luxemburg, Moeskroen, Namen en Verviers;
  4. Resa (Tecteo) in Luik
  5. AIEG in Andenne, Gesves, Ohey, Rumes en Viroinval;
  6. AIESH in Erquelinnes, Beaumont, Froidchapelle, Sivry-Rance, Mummies, Chimay, Couvin;
  7. REW in Waver, Limal en Bierges.

De netbeheerders zijn onder andere verantwoordelijk voor het onderhoud en plaatsing van het energienet. Daarnaast (ver)plaatsen de netbeheerders de energiemeters in hun regio, nemen ze de meterstanden op en onderhouden ze de openbare verlichting.

Transmissienetbeheerders

Het vervoeren van energie over lange afstanden gebeurt door de transmissienetbeheerders. In België is Elia verantwoordelijk voor de transmissie van elektriciteit en Fluxys voor aardgas. Door de hoge kosten voor het opzetten van de benodigde infrastructuur voor de transmissie van energie is dit een monopolie.

De transmissie van elektriciteit is vaak duidelijk zichtbaar door de grote elektriciteitsmasten die het land doorkruisen. De transmissie van aardgas is een stuk minder zichtbaar, vooral doordat de gasleidingen grotendeels ondergronds liggen.

Regulatoren op de Belgische energiemarkt

Om een goede, veilige en eerlijke werking van de Belgische energiemarkt te kunnen garanderen, zijn er een aantal regulatoren actief op de Belgische energiemarkt. Drie regulatoren passen de regionale regelgevingen toe en één regulator controleert de nationale energiemarkt:

  1. VREG (Vlaanderen)
  2. BRUGEL (Brussel)
  3. CWaPE (Wallonië)
  4. CREG (Nationaal)

Veelgestelde vragen over de energieregulatoren in België

Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van regulatoren op de Belgische energiemarkt?

In België spelen energieregulatoren een cruciale rol in de energiemarkt door het waarborgen van efficiëntie, transparantie en eerlijkheid. Hun taken omvatten het opstellen en handhaven van technische regels, goedkeuring van distributienettarieven, toewijzen van leveringsvergunningen, monitoren van de markt en het adviseren van beleidsmakers over wetgevingen. Deze regulatoren ondersteunen ook duurzame energie via het beheer van certificaten en garanties van oorsprong, bieden online tools voor vergelijkingen en bemiddelen in geschillen tussen marktpartijen en netbeheerders.

Wat is het verschil tussen CREG en VREG?

De CREG en de VREG zijn beide energieregulatoren in België, maar ze verschillen in hun werkgebied en specifieke taken. De CREG, opererend op federaal niveau, focust op de transmissie, groothandelsmarkt, en de algehele concurrentie en energievoorzieningszekerheid binnen heel België. De VREG, exclusief actief binnen het Vlaams Gewest, richt zich op de regulering van distributienettarieven, het toezicht op distributienetbeheerders, en het ondersteunen van de Vlaamse energiemarkt en consumenten.

Wie controleert de VREG?

De VREG wordt gecontroleerd door het Vlaams Parlement, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van haar werking en organisatie via het Energiedecreet, het aanstellen van de Raad van Bestuur, en het goedkeuren van de Vlaamse begroting, inclusief die van de VREG. Dit toezicht garandeert dat de VREG onafhankelijk kan opereren, zonder instructies van het Vlaams Parlement of andere entiteiten te ontvangen.

Welke rol spelen de energieregulatoren in de transitie naar hernieuwbare energie in België?

Energieregulatoren in België ondersteunen de overgang naar hernieuwbare energie door regelgeving en tariefstructuren die investeringen in duurzame energie bevorderen, zoals het beheer van groenestroom- en warmtekrachtcertificaten. Ze adviseren ook beleidsmakers over wetgevingen om deze transitie te versnellen.

Wanneer moet je als consument contact opnemen met de regulator van de energiemarkt?

Als consument kun je contact opnemen met de regulator van de energiemarkt in specifieke situaties waarbij er behoefte is aan informatie of interventie. Dit kunnen situaties zijn waarin je vragen hebt over de werking van de energiemarkt, de naleving van de technische regels door netbeheerders, of de distributienettarieven. Je kunt ook bij de regulator terecht voor bemiddeling in geschillen met je netbeheerder of energieleverancier, vooral wanneer de wettelijke verplichtingen of de technische reglementen niet worden nageleefd.

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van Selectra voor gratis advies of vrijblijvende informatie. Wij zijn nu bereikbaar!

Informatie energie België (Gratis dienst)

Wij zijn momenteel gesloten, maar bellen je graag terug. Dien een terugbelverzoek in of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur op: 02 586 07 80.

VREG in Vlaanderen

In Vlaanderen is de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas (VREG) verantwoordelijk voor het reguleren van de markt. De VREG werd in december 2001 opgericht als Vlaamse Openbare Instelling na de liberalisering van de Vlaamse energiemarkt.

Naast het reguleren van de markt, biedt de VREG ook een online energievergelijker (V-test) aan.

BRUGEL in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is BRUGEL verantwoordelijk voor het reguleren van de markt. BRUGEL werd op 1 januari 2007 opgericht na de liberalisering van de Brusselse energiemarkt. Daarnaast houdt BRUGEL zich ook bezig met de watersector, onder andere door het controleren van de waterprijs en het opstellen van tariefmethodologieën.

CWaPE in Wallonië

In Wallonië is de Commission Wallonne Pour l’Énergie (CWaPE) verantwoordelijk voor het reguleren van de energiemarkt. De CWaPE werd in 2002 opgericht tijdens de liberalisering van de Waalse energiemarkt.

CREG op nationaal niveau

Op nationaal niveau is de Commissie voor de regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) de regelgevende instantie. De belangrijkste taak van de CREG is het verdedigen van de consumentenbelangen. Om dit te doen heeft de CREG een aantal bevoegdheden gekregen, die wettelijk zijn vastgelegd.

De CREG houdt onder andere toezicht op alle energieleveranciers, producenten, transmissienetbeheerders en netbeheerders. Verder keurt de CREG de nettarieven goed en is de regulator verantwoordelijk voor het vaststellen van het sociale energietarief.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 140 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over de energiemarkt: